Ostatnio rozsmakowaliśmy się w tartach...
Są smaczne, delikatne a przy tym pięknie wyglądają.
Piekłam ich już kilka, ale na blogu jest ich niewiele stąd troszkę nadrabiam zaległości:)
(owalna forma na tartę średniej wielkości)
Na ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść. Włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Następnie wyjąć rozwałkować i nałozyć na formę. Dokładnie wyrównać brzegi. Wstawić do lodówki (a najlepiej do zamrażalnika) na 20 minut. Wyjąć z lodówki nakłuć widelcem. Nałożyć papier do pieczenia i wysypać na niego sztuczny wypiek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. piec 10 minut, po czym zdjąć papier ze sztucznym wypiekiem i dopiec jeszcze ok. 15-20 minut. Wyjąć z pieca i wystudzić.
Na masę budyniową
Udekorować owocami jeżyn. Na tą wielkość powinno wystarczyć 1 litr owoców.
Są smaczne, delikatne a przy tym pięknie wyglądają.
Piekłam ich już kilka, ale na blogu jest ich niewiele stąd troszkę nadrabiam zaległości:)
(owalna forma na tartę średniej wielkości)
Na ciasto:
- 300g mąki pszennej typ 500
- 3 żółtka
- 250g margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść. Włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Następnie wyjąć rozwałkować i nałozyć na formę. Dokładnie wyrównać brzegi. Wstawić do lodówki (a najlepiej do zamrażalnika) na 20 minut. Wyjąć z lodówki nakłuć widelcem. Nałożyć papier do pieczenia i wysypać na niego sztuczny wypiek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. piec 10 minut, po czym zdjąć papier ze sztucznym wypiekiem i dopiec jeszcze ok. 15-20 minut. Wyjąć z pieca i wystudzić.
Na masę budyniową
- 2 budynie śmietankowe
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 200g masła
Udekorować owocami jeżyn. Na tą wielkość powinno wystarczyć 1 litr owoców.
Smacznego:)
Wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, wygląda obłędnie!:) niesamowicie apetyczna!
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWow już są? Smakowicie wygląda :))
OdpowiedzUsuńOwoce leśne już są:) Te ogrodowe, jeszcze muszą dojrzeć:)
Usuńmmm, uwielbiam jeżyny!
OdpowiedzUsuńJaki ma ładny kształt, no i jeżyny, pycha!
OdpowiedzUsuńTak foremka bardzo niepozorna, ale tarta po wyjęciu z niej zachwyca wyglądem:)
UsuńCo to jest sztuczny wypiek.
OdpowiedzUsuńSztuczny wypiek, to groch, fasola, ryż, albo kulki ceramiczne, które nakłada się na papier wyłożony na surowym cieście. Musi być ich dość sporo, tak aby pokryły cała powierzchnię, i obciążyły ciasto. Zapieka się taki sztuczny wypiek razem z ciastem ok. 10 minut, następnie zdejmuje się wraz z papierem i postępuje dalej jak w przepisie.
Usuńzrobiłam dzisiaj i powiem że jestem rozczarowana. najgorszy budyń z 500ml mleka 2 budynie..później cała kostka masła jak się ledwo wmieszała to tłusta była że owoce nie chciały się jej trzymać. Masakra.
OdpowiedzUsuńTo najlepsza masa do tarty, po prostu musiała Pani zrobić coś nie tak. Nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszła.
Usuń