Szukaj na blogu

czwartek, 25 lipca 2013

Tarta z jeżynami

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w tartach...
Są smaczne, delikatne a przy tym pięknie wyglądają.





Piekłam ich już kilka, ale na blogu jest ich niewiele stąd troszkę nadrabiam zaległości:)


(owalna forma na tartę średniej wielkości)

Na ciasto:

  • 300g mąki pszennej typ 500
  • 3 żółtka
  • 250g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia



Wszystkie składniki zagnieść. Włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Następnie wyjąć rozwałkować i nałozyć na formę. Dokładnie wyrównać brzegi. Wstawić do lodówki (a najlepiej do zamrażalnika) na 20 minut. Wyjąć z lodówki nakłuć widelcem. Nałożyć papier do pieczenia i wysypać na niego sztuczny wypiek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. piec 10 minut, po czym zdjąć papier ze sztucznym wypiekiem i dopiec jeszcze ok. 15-20 minut. Wyjąć z pieca i wystudzić.

Na masę budyniową

  • 2 budynie śmietankowe
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 200g masła
 Ugotować budyń z mleka budyniu i cukru. Następnie wrzucić do jeszcze gorącego pokrojone masło i wymieszać.  Wylać na wystudzona tartę. Przestudzić.

Udekorować owocami jeżyn. Na tą wielkość powinno wystarczyć 1 litr owoców.

Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. dokładnie, wygląda obłędnie!:) niesamowicie apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow już są? Smakowicie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoce leśne już są:) Te ogrodowe, jeszcze muszą dojrzeć:)

      Usuń
  3. Jaki ma ładny kształt, no i jeżyny, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak foremka bardzo niepozorna, ale tarta po wyjęciu z niej zachwyca wyglądem:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Sztuczny wypiek, to groch, fasola, ryż, albo kulki ceramiczne, które nakłada się na papier wyłożony na surowym cieście. Musi być ich dość sporo, tak aby pokryły cała powierzchnię, i obciążyły ciasto. Zapieka się taki sztuczny wypiek razem z ciastem ok. 10 minut, następnie zdejmuje się wraz z papierem i postępuje dalej jak w przepisie.

      Usuń
  5. zrobiłam dzisiaj i powiem że jestem rozczarowana. najgorszy budyń z 500ml mleka 2 budynie..później cała kostka masła jak się ledwo wmieszała to tłusta była że owoce nie chciały się jej trzymać. Masakra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To najlepsza masa do tarty, po prostu musiała Pani zrobić coś nie tak. Nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszła.

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola