Szukaj na blogu

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Dżem z czarnej porzeczki




Kolejna propozycja na zapełnienie spiżarnianych półeczek:)

Dżem nadaje się zarówno na kanapki, oraz jako świetny podkład pod wszelkiego rodzaju masy do ciast i tortów. Jest bardzo słodki, ale za to wspaniale smakuje.

Składniki:
  • 5 kg czarnej porzeczki
  • 3 kg cukru

Porzeczki czyścimy z liści i innych zanieczyszczeń i płuczemy. 3 kg przekładamy do dużego garnka i za pomocą blendera rozgniatamy na papkę. Dosypujemy  2 kg cukru i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut ciągle mieszając. Następnie dosypujemy całe owoce i pozostały cukier. Zagotowujemy wszystko razem i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie stawiamy na kuchenkę i gotujemy przez ok. 30 minut ciągle mieszając. Odstawiamy na noc. Trzeciego dnia przygotowujemy słoiki. Znów gotujemy dżem 30 minut i gotujący się dżem przekładamy do słoiczków.Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli po odwróceniu wieczka nie są zapadnięte należy słoiczki za pasteryzować 15 minut licząc od zagotowania się wody.

2 komentarze:

  1. domowe dżemy... smaki i zapachy lata zakręcone w słoiku.

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam :) moja mama robi podobny

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola