Szukaj na blogu

niedziela, 11 sierpnia 2013

Kruche ciasteczka - Idealne


Najpiękniejsze i najsmaczniejsze ciasteczka jakie udało mi się wykonać w ostatnim czasie. Zarówno na dzieciach jak i dorosłych zrobiły bardzo dobre wrażenie.




Składniki:

  • 300g mąki pszennej poznańskiej
  • 5 żółtek
  • 1 i 1/2 kostki margaryny
  • 100g cukru pudru

 Wszystkie składniki zagnieść i włożyć na noc do lodówki. Po tym czasie wyjąć, wałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać ciasteczka.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25 minut w temperaturze ok. 170 stopni. Trzeba uważać, żeby nie spalić, bo są bardzo delikatne.

Do przygotowania moich ciasteczek użyłam wykrawaczek stempelków, ale można użyć zwykłych metalowych lub plastikowych, albo np. szklanki.
Dzieciaki będą nimi zachwycone. 


Moje ciasteczka zostały podane oprószone tylko cukrem pudrem, ale można je przekładać marmoladką i składać po dwa a nawet trzy.
Są bardzo kruche, ale się nie łamią.
Ponieważ nie mają proszku do pieczenia nie rosną za dużo, ale są idealne do pochrupania.


Przepis lekko zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z książki "Kuchnia Polska: z 1987 roku.

3 komentarze:

  1. bardzo fajne ciasteczka, ale ta wstążeczka to wygląda tak jakby duży jakiś robak po nich chodził

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ha ha:) No rzeczywiście nie jest apetyczna, ale ciasteczka tak:)

      Usuń
  2. upiekę na święta, margaryna ma być o wadze 25Og?pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola