Szukaj na blogu

wtorek, 27 sierpnia 2013

Kruche ze śliwkami i brzoskwiniami


 Sezon na śliwki, brzoskwinie, morele w pełni. Koniecznie trzeba go wykorzystać do przyrządzana smakowitych ciast.
Moja dzisiejsza propozycja to kruche ciasto ze śliwką, brzoskwinią, delikatna pianką i kruszonką.
Szybko się robi, jest tanie a zarazem bardzo smaczne!

ciasto ze śliwkami
Zapraszam:)





Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 100g cukru + 1/2 szklanki do białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Owoce:

  • 5 fioletowych śliwek
  • 5 brzoskwiń
Owoce wypestkować. 



Bułka tarta do podsypania.

Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i proszku zrobić kruszonkę. Najlepiej w dużym garnku lub misce.
Dno tortownicy średnicy 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać na niego ciasto (odłożyć 4 łyżki) i ubić na płaską masę. Posypać bardzo delikatnie bułka tartą (ok. 1/2 łyżki).
Ubić pianę z białek dodać cukier i ubijać do sztywności. Na cieście ułożyć owoce miąższem do spodu. Nałożyć pianę i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę.
Podawać ciepłe lub zimne według upodobania.



Smacznego:)))

2 komentarze:

  1. Najbardziej w takich ciastach uwielbiam tę gigantyczną bezę i śliwki ociekające własnym sokiem...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to jest w tym cieście najlepsze:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola