Szukaj na blogu

piątek, 9 sierpnia 2013

Ucierane z jeżynami i różą

Dziś błyskawiczne ciasto z jeżyną i sproszkowanymi płatkami róży jadalnej.






Ciasto:
  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (domowego) ewentualnie 1 duży cukier wanilinowy) 
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sproszkowanych płatków róż
  • 1/2 szkl mleka 
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 litr świeżych jeżyn



 
Ubić jajka z cukrem do puszystości. Dodać mleko, olej i po jednej łyżce wymieszane pozostałe składniki poza owocami. 
Ciasto wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Nałożyć połowę owoców i lekko docisnąć. Piec 50 min. w temp 170 stopni C (do suchego patyczka).  Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami. .



Podawać z lodami i płatkami róż. 


Smacznego:)

2 komentarze:

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola