W moim zeszycie z przepisami znajduje się wiele, wiele ciast, ciasteczek i tortów. często zdarza mi się przeglądać ten zeszyt i wiele razy moje oczy patrzą na przepis jaki dziś wam podam. Czytam i przekręcam kartkę. Mam go 15 lat odkąd mam ten zeszyt i wiecie co! Pierwszy raz go upiekłam. Straciłam tyle czasu na niezwykłe doznania smakowe! Ciasto jest rewelacyjne. Puszyste, delikatne, wilgotne, idealne! Można polać je polewą, ale tu nie było polewy wiec i ja nie dałam.
Zapraszam was na wspaniałe codzienne ciasto Śnieżnik Niemiecki
Porcja jest na małą kwadratowa blaszkę lub tortownicę 24 cm.
jeśli chcecie upiec zwykły tradycyjny kształt prostokąta podwójcie składniki.
- 250g margaryny (temp. pokojowa)
- 1 1/2 szklanki cukru
- 6 jaj
- 2 szklanki maki tortowej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku
- 3 łyżki kakao
- 4 brzoskwinie (wydrylować)
- 4 śliwki (wydrylować)
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodać stopniowo jaka ciągle mieszając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i utrzeć na gładka masę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Białą część ciasta wylać na formę i wyrównać powierzchnię. Ułożyć na nim połówki owoców środkiem do spodu. zalać ciastem ciemnym i wstawić całość do piekarnika na 45 minut w 170 stopniach C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Jeśli nie przetrzymać chwilę do 10 minut.
Smacznego
ależ smaka mi narobiłaś:) sama sobie takie upiekę:)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę!:) Koniecznie pochwal sie swoim wypiekiem:)
UsuńBardzo smakowicie wygląda,aż mam ochotę upiec,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:) Polecam:)
UsuńCudowne ciasto.
OdpowiedzUsuńI tak ładnie tu u Ciebie:)
Bardzo mi miło:) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej:)
UsuńZapraszam na moją wersję Śnieżnika :-) http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/10/snieznik-niemiecki.html
OdpowiedzUsuń