Przejdź do głównej zawartości

Śnieżnik Niemiecki



W moim zeszycie z przepisami znajduje się wiele, wiele ciast, ciasteczek i tortów. często zdarza mi się przeglądać ten zeszyt i wiele razy moje oczy patrzą na przepis jaki dziś wam podam. Czytam i przekręcam kartkę. Mam go 15 lat odkąd mam ten zeszyt i wiecie co! Pierwszy raz go upiekłam. Straciłam tyle czasu na niezwykłe doznania smakowe! Ciasto jest rewelacyjne. Puszyste, delikatne, wilgotne, idealne! Można polać je polewą, ale tu nie było polewy wiec i ja nie dałam.
Zapraszam was na wspaniałe codzienne ciasto Śnieżnik Niemiecki




Porcja jest na małą kwadratowa blaszkę lub tortownicę 24 cm.
jeśli chcecie upiec zwykły tradycyjny kształt prostokąta podwójcie składniki.

  • 250g margaryny (temp. pokojowa)
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 2 szklanki maki tortowej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku
  • 3 łyżki kakao
  • 4 brzoskwinie (wydrylować)
  • 4 śliwki (wydrylować)
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodać stopniowo jaka ciągle mieszając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i utrzeć na gładka masę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Białą część ciasta wylać na formę i wyrównać powierzchnię. Ułożyć na nim połówki owoców środkiem do spodu. zalać ciastem ciemnym i wstawić całość do piekarnika na 45 minut w 170 stopniach C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Jeśli nie przetrzymać chwilę do 10 minut. 


Śnieżnik niemiecki

Smacznego

Komentarze

  1. ależ smaka mi narobiłaś:) sama sobie takie upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę!:) Koniecznie pochwal sie swoim wypiekiem:)

      Usuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda,aż mam ochotę upiec,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciasto.
    I tak ładnie tu u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło:) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej:)

      Usuń
  4. Zapraszam na moją wersję Śnieżnika :-) http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/10/snieznik-niemiecki.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia