Szukaj na blogu

wtorek, 15 października 2013

Tort na Chrzest

Dawno mnie tutaj nie było...
Mieliśmy uroczystość małego Księcia w rodzinie i praca nad Jego torcikiem, oraz ciastami zajęła mi kilka wieczorków:) Pomalutku, powolutku wykonałam mój drugi tort piętrowy. Pierwszy był na Komunie mojej Chrześnicy lat temu ok.7:)

W sobotę pracowałam z masą cukrową. Barwiłam, lepiłam kuleczki z pomocą Wiki i Karolinki:)
Potem znów produkcja masy i nakładanie na tort:) Uwielbiam to, mogłabym siedzieć w kuchni dwie trzy godziny i tylko tworzyć...
Wygląd tortu zamówiła mama Wojtusia. zdjęcie podpatrzone w internecie, nieco zmieniona dekoracja przeze mnie, ale podobał się, co mnie bardzo cieszy. Jednak jeszcze bardziej cieszy mnie to, że smakował:)
Bardzo, bardzo czekoladowe biszkopty, masa orzechowa i konfitura z czarnej porzeczki. To smaki jakie były w tym torciku:)
Buciki również są jadalne. Widziałam na wielu tortach z masa o grubości ok. 3 mm jak dla mnie z grube. Zrobiłam po swojemu czyli masa miała grubość 1 mm. Bardzo delikatne, i ciężko było je uformować i usztywnić, ale jakoś poszło:)
Pomału zaczynam się rozkręcać w tych ozdobach, pewnie teraz zamiast ciast na niedziele będę serwować najróżniej zdobione torciki, ale co tam:)

Podobają się Wam zdjęcia?










20 komentarzy:

  1. coś niesamowitego! piękny tort!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny! Taki delikatny a smakował na pewno wspaniale, skoro takie smaki połączyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest piękny i pomysłowy, widać wiele pracy włożonej, a efekt wygląda pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) rzeczywiście dużo pracy, ale efekt końcowy był jej wart:)

      Usuń
  4. na Chrzest mojego Młodego bym ten tort z chęcią przygarnęła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Nie ma problemu. Potrzebuję kilka dni na przygotowanie i jeden na dekorację z przerwa na kawę:)

      Usuń
  5. Szacunek za buty i za literki. Dzisiaj za trzy godziny będę kończyć tort dla mojej cioci na urodziny i ma on być beczką wina. Tort już mam, została mi tylko dekoracja z lukru i boję się jak to wyjdzie. Pozdrawiam i życzę wielu udanych tortów. Bo to strasznie wciąga, prawda!
    Aga Walczak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to będziemy pracować razem:) Ja własnie będe kończyc tort na chrzest:) A co do literek, to są wycinane foremkami, ręcznie niestety nie dałabym rady ich tak ładnie wyciąć:) pozdrawiam i życze wielu sukcesów kulinarnych, a dla Córki 100 Lat z okazji Urodzin!:)

      Usuń
  6. Z niecierpliwością czekam na przepis. W przyszły weekend chciałabym upiec taki torcik 2 na urodziny córki. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Przepisu na ten torcik nie będzie. Środek możesz zrobić jaki tylko chcesz , a dekoracja jak najbardziej do odpatrzenia:) Aby był smaczny i wysoki jak ten polecam na każde piętro co najmniej cztery blaty biszkoptowe:) Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Szkoda, bo zależało mi na wykonaniu takiego samego środka :( W takim razie mam pytanie jak był przełożony: biszkopt, konfitura, masa, biszkopt, konfitura, masa? Chodzi mi dokładniej o to, czy na konfiturę można położyć masę z serka mascarpone i bitej śmietany albo masę budyniową? Czy konfitura była włożona pomiędzy 2 blatami a masa pomiędzy 2 innymi?

      Usuń
    3. Biszkopt czekoladowy, konfitura z czarnej porzeczki, masa orzechowa i znów biszkopt ( kolejno wykonać z czterema blatami. drugie piętro tak samo. Każdy torcik robimy osobno i nakładamy jeden na drugi.
      Można, a nawet trzeba używać konfitury pod masy które nie sa owocowe. Należy jednak pamiętać, że żadna konfitura, czy owoc nie może stykać się z masa cukrową, bo ja rozpuści.

      I jeszcze jedna ważna rzecz cały torcik przed nałożeniem masy cukrowej trzeba obłozyc masa na bazie masła. Poszukaj w moich wcześniejszych tortach z masa cukrowa. Tam jest szczegółowo opisane jak to zrobić. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku:) A dla Córeczki 100 Lat!:)

      Usuń
    4. Super, pięknie dziękuję! Tort zapowiada się pysznie :)

      Usuń
    5. A czy moge prosic o przepis na krem orzechowy?konfiture robi Pani sama czy kupuje gotowy drzem?i czy taki tort oblozony masa plastyczna musi byc w lodowce?Dziekuje za pomoc

      Usuń
    6. Witam, wszystko robię sama, nie używam gotowców. Niestety przepisu na masę podać nie mogę, to sekretna receptura. Co do przechowywania tortu, to każdy tort powinien byc przechowywany w lodówce. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Czy moglabym prosic o przepis na mase orzechowa?czy taki tort z masa plastyczna musi byc w lodowce?

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola