Dawno mnie tutaj nie było...
Mieliśmy uroczystość małego Księcia w rodzinie i praca nad Jego torcikiem, oraz ciastami zajęła mi kilka wieczorków:) Pomalutku, powolutku wykonałam mój drugi tort piętrowy. Pierwszy był na Komunie mojej Chrześnicy lat temu ok.7:)
W sobotę pracowałam z masą cukrową. Barwiłam, lepiłam kuleczki z pomocą Wiki i Karolinki:)
Potem znów produkcja masy i nakładanie na tort:) Uwielbiam to, mogłabym siedzieć w kuchni dwie trzy godziny i tylko tworzyć...
Wygląd tortu zamówiła mama Wojtusia. zdjęcie podpatrzone w internecie, nieco zmieniona dekoracja przeze mnie, ale podobał się, co mnie bardzo cieszy. Jednak jeszcze bardziej cieszy mnie to, że smakował:)
Bardzo, bardzo czekoladowe biszkopty, masa orzechowa i konfitura z czarnej porzeczki. To smaki jakie były w tym torciku:)
Buciki również są jadalne. Widziałam na wielu tortach z masa o grubości ok. 3 mm jak dla mnie z grube. Zrobiłam po swojemu czyli masa miała grubość 1 mm. Bardzo delikatne, i ciężko było je uformować i usztywnić, ale jakoś poszło:)
Pomału zaczynam się rozkręcać w tych ozdobach, pewnie teraz zamiast ciast na niedziele będę serwować najróżniej zdobione torciki, ale co tam:)
Podobają się Wam zdjęcia?
coś niesamowitego! piękny tort!
OdpowiedzUsuńCudny! Taki delikatny a smakował na pewno wspaniale, skoro takie smaki połączyłaś :)
OdpowiedzUsuńBył pyszny:)
UsuńJest piękny i pomysłowy, widać wiele pracy włożonej, a efekt wygląda pysznie!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) rzeczywiście dużo pracy, ale efekt końcowy był jej wart:)
Usuńna Chrzest mojego Młodego bym ten tort z chęcią przygarnęła:)
OdpowiedzUsuń:) Nie ma problemu. Potrzebuję kilka dni na przygotowanie i jeden na dekorację z przerwa na kawę:)
UsuńWspaniały!!!
OdpowiedzUsuńSzacunek za buty i za literki. Dzisiaj za trzy godziny będę kończyć tort dla mojej cioci na urodziny i ma on być beczką wina. Tort już mam, została mi tylko dekoracja z lukru i boję się jak to wyjdzie. Pozdrawiam i życzę wielu udanych tortów. Bo to strasznie wciąga, prawda!
OdpowiedzUsuńAga Walczak
No to będziemy pracować razem:) Ja własnie będe kończyc tort na chrzest:) A co do literek, to są wycinane foremkami, ręcznie niestety nie dałabym rady ich tak ładnie wyciąć:) pozdrawiam i życze wielu sukcesów kulinarnych, a dla Córki 100 Lat z okazji Urodzin!:)
UsuńZ niecierpliwością czekam na przepis. W przyszły weekend chciałabym upiec taki torcik 2 na urodziny córki. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:) Przepisu na ten torcik nie będzie. Środek możesz zrobić jaki tylko chcesz , a dekoracja jak najbardziej do odpatrzenia:) Aby był smaczny i wysoki jak ten polecam na każde piętro co najmniej cztery blaty biszkoptowe:) Pozdrawiam:)
UsuńSzkoda, bo zależało mi na wykonaniu takiego samego środka :( W takim razie mam pytanie jak był przełożony: biszkopt, konfitura, masa, biszkopt, konfitura, masa? Chodzi mi dokładniej o to, czy na konfiturę można położyć masę z serka mascarpone i bitej śmietany albo masę budyniową? Czy konfitura była włożona pomiędzy 2 blatami a masa pomiędzy 2 innymi?
UsuńBiszkopt czekoladowy, konfitura z czarnej porzeczki, masa orzechowa i znów biszkopt ( kolejno wykonać z czterema blatami. drugie piętro tak samo. Każdy torcik robimy osobno i nakładamy jeden na drugi.
UsuńMożna, a nawet trzeba używać konfitury pod masy które nie sa owocowe. Należy jednak pamiętać, że żadna konfitura, czy owoc nie może stykać się z masa cukrową, bo ja rozpuści.
I jeszcze jedna ważna rzecz cały torcik przed nałożeniem masy cukrowej trzeba obłozyc masa na bazie masła. Poszukaj w moich wcześniejszych tortach z masa cukrowa. Tam jest szczegółowo opisane jak to zrobić. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku:) A dla Córeczki 100 Lat!:)
Super, pięknie dziękuję! Tort zapowiada się pysznie :)
UsuńA czy moge prosic o przepis na krem orzechowy?konfiture robi Pani sama czy kupuje gotowy drzem?i czy taki tort oblozony masa plastyczna musi byc w lodowce?Dziekuje za pomoc
UsuńWitam, wszystko robię sama, nie używam gotowców. Niestety przepisu na masę podać nie mogę, to sekretna receptura. Co do przechowywania tortu, to każdy tort powinien byc przechowywany w lodówce. Pozdrawiam
UsuńCzy moglabym prosic o przepis na mase orzechowa?czy taki tort z masa plastyczna musi byc w lodowce?
OdpowiedzUsuń