Szukaj na blogu

wtorek, 5 listopada 2013

Bułki pszenno-żytnie

Takich bułeczek szukałam długo... aż znalazłam:) 




Skorzystałam z przepisu Asi z bloga Śladami Słodkiej Babeczki, ale z kilkoma zmianami.
Wczoraj wieczorem zostałam przybita do muru, bo nie było w domu chleba, a kolację trzeba było zjeść więc skoro wszystkie składniki były w kuchennych szafkach zabrałam się za popełnienie tych bułeczek:)
Są bardzo proste w przygotowaniu, szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają:)  




na ok. 20 sztuk potrzeba:

  • 800g maki pszennej
  • 200g maki żytniej
  • 500ml. ciepłego mleka
  • 60g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 150 ml oleju
  • 1/2 kubka śmietany (ok. 200g)
  • 1 białko do smarowania
  • ziarna maku, sezamu i słonecznika
W ciepłym, ale nie gorącym mleku rozpuścić drożdże i cukier, dodać ok. 200g maki pszennej. Zamieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut (rozczyn powinien podwoić swoją objętość).



Maki i suche składniki umieścić w misie miksera z hakiem, lub w wysokiej misce. Dodać śmietanę,  i wyrośnięty rozczyn. Wymieszać składniki do połączenia się, dodać olej i wyrobić na gładkie lśniące ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na jedna godzinę.
Po upływie czasu wyrastania ciasta odrywać z niego kawałki, formować w zgrabne kuleczki i układać na blaszce w sporych odstępach. Posmarować rozkłóconym białkiem, posypać ziarnami i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni C piec bułeczki ok. 15 minut.
Jeśli chcemy, aby bułeczki posklejały się w czasie pieczenia należy je układać w odstępach max. 1 cm jedną od drugiej.

Bułeczki świetnie smakują solo, ale również idealnie ze słonymi, lub słodkimi dodatkami.

Smacznego:)

14 komentarzy:

  1. Domowe bułęczki... Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się! Pycha, a jeszcze z domowym dżemem... mniam:)

      Usuń
  2. to fajny i szybki sposób na pieczywo, którego u mnie chroniczny brak;P pewnie skorzystam z przepisu ale w mniejszej ilości składników, bo na 1 osobę to 20 bułeczek to trochę za dużo a nie znoszę pieczywa odmrożonego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na jedna osobę to zdecydowanie za dużo. Proponuję podzielić składniki na pół. Upiec pięć bułeczek, a pozostałe pięć schować do lodówki (surowe) i upiec na drugi dzień:)

      Usuń
  3. uwielbiam smak i zapach domowych bułeczek:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wyglądają::) mogę jedną?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają lepiej niż w w najlepszej piekarni. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. śmietana ile procent? Najlepiej jakbyś zdradziła z ilu procentowej robiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie pamietam jaka dałam, ale obojętnie, czy 12 czy 18 procent :) Wyjda na bank! :)

      Usuń
  7. Oto mój wypiek z tego przepisu, kolacja będzie super. Pozdrawiam Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz https://scontent-b-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1508565_579659495448315_139782871_n.jpg

    OdpowiedzUsuń
  8. Bułki pszenno-żytnie upieczone smakuja rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola