Zbliża się czas obdarowywania prezentami:)
Czy będziecie robić je samodzielnie czy raczej będziecie kupować? Każdy rozważy to według siebie, ja proponuje Wam jako prezent dla bliskich domowe ciasteczka.
Pięknie zapakowane w kolorowe pudełeczko zachwycą każdego, a najwięcej uroku w chwili kosztowania doda prezentowi fakt że został zrobiony własnoręcznie!
Takie ciasteczka mogą wykonać nawet dzieci:)
Na 70 sztuk potrzebujemy
- 200g masła (temp. pokojowa)
- 100g cukru pudru
- 200g mąki krupczatki
- 200g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 70g mielonych orzechów włoskich
- 70g mielonych migdałów
Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać jajka, wymieszać. Ja zrobiłam to w Mikserze końcówka do mas, następnie zmieniłam końcówkę na hak, dodałam maki z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, oraz solą. Wymieszałam, następnie dodałam mielone orzechy i migdały.Ciasto dokładnie wymieszałam (miało konsystencję ciastoliny).
Od razu po wykonaniu ciasta trzeba nastawić piekarnik i rozgrzać go do 200 stopni C. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odstępach (ok. 3-4 cm) spłaszczyć widelcem lub inną ozdobną końcówką. Piec 10-13 minut.
Można udekorować rozetką z marmolady, lub posypać cukrem pudrem.
Możecie ciasto również przygotować na stolnicy. Masło utrzeć z cukrem i jajkami, dodać do wysypanej na stolnicy mąki z resztą składników. Następnie zagnieść ciasto. Zwinąć w kule i odrywać po kawałeczku.Postępować jak wyżej.
Smacznego:)
Ale smakowicie wyglądają!
OdpowiedzUsuńByły tak pyszne, ze znikły wciągu kwadransa:)
UsuńCudne z tymi dżemowymi oczkami :)
OdpowiedzUsuńdzieci uznały, ze te były najlepsze:) Pewnie dlatego, że marmoladka nadała im dodatkowej słodyczy:)
Usuń