Szukaj na blogu

środa, 6 listopada 2013

Ciasteczka orzechowo-migdałowe

Zbliża się czas obdarowywania prezentami:)



Czy będziecie robić je samodzielnie czy raczej będziecie kupować? Każdy rozważy to według siebie, ja proponuje Wam jako prezent dla bliskich domowe ciasteczka. 




Pięknie zapakowane w kolorowe pudełeczko zachwycą każdego, a najwięcej uroku w chwili kosztowania doda prezentowi fakt że został zrobiony własnoręcznie!
Takie ciasteczka mogą wykonać nawet dzieci:)


Na 70 sztuk potrzebujemy
  • 200g masła (temp. pokojowa)
  • 100g cukru pudru
  • 200g mąki krupczatki
  • 200g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 70g mielonych orzechów włoskich
  • 70g mielonych migdałów 

Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać jajka, wymieszać. Ja zrobiłam to w Mikserze końcówka do mas, następnie zmieniłam końcówkę na hak, dodałam maki z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, oraz solą. Wymieszałam, następnie dodałam mielone orzechy i migdały.Ciasto dokładnie wymieszałam (miało konsystencję ciastoliny). 
Od razu po wykonaniu ciasta trzeba nastawić piekarnik i rozgrzać go do 200 stopni C. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odstępach (ok. 3-4 cm) spłaszczyć widelcem lub inną ozdobną końcówką. Piec 10-13 minut. 
Można udekorować rozetką z marmolady, lub posypać cukrem pudrem.

Możecie ciasto również przygotować na stolnicy. Masło utrzeć z cukrem i jajkami, dodać do wysypanej na stolnicy mąki z resztą składników. Następnie zagnieść ciasto. Zwinąć w kule i odrywać po kawałeczku.Postępować jak wyżej.


Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. Ale smakowicie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były tak pyszne, ze znikły wciągu kwadransa:)

      Usuń
  2. Cudne z tymi dżemowymi oczkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzieci uznały, ze te były najlepsze:) Pewnie dlatego, że marmoladka nadała im dodatkowej słodyczy:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola