Szukaj na blogu

poniedziałek, 25 listopada 2013

Tort czekoladowe serduszko - przepis

Do Walentynek jeszcze daleko, daleko, ale przed nami słynne
 Andrzejki i Święta Bożego Narodzenia.
Zresztą na takie serduszko nie potrzeba specjalnych okazji, aby je zrobić. 
Choć moje było na szczególną okazję, bo 16-ste urodziny bardzo sympatycznej Nikoli.




Serduszko pieczone było w prostokątnej formie i wycinane formą do tortu serca. Miałam tylko jedną taką foremkę, a blatów potrzebowałam pięć.

Składniki na średnie serduszko 

 Składniki na biszkopt:
  • 8 jaj
  • 1 1/2 szkl. cukru
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka esencji waniliowej

Do wysokiej miski wbijamy białka i ubijamy mikserem bądź trzepaczką na sztywną pianę (powinna być tak sztywna, żeby po odwróceniu miski do góry dnem nie wypadła). Następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy kilka minut.  Kolejne czynności obowiązkowo wykonujemy drewnianą łyżką. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy z białkami zagarniając masę od dołu ku górze, aż powstanie jednolita, masa. Następnie dodajemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao. Bardzo delikatnie w podobny sposób jak żółtka mieszamy. Dodajemy esencje waniliową, oraz wymieszaną wodę z octem. Delikatnie mieszamy i przekładamy masę do dwóch prostokątnych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Po ok. 10 minutach zmniejszamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut do suchego patyczka.  

Po wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty. Z blatów foremką wycinamy serca (5 sztuk) Trzeba sztukować, ale wyjdą spokojnie, ciasto które zostanie suszymy jak bułki, przyda się do bajaderek. Można tez upiec w tortownicy serce, ale to wymaga podzielenia ciasta na porcje (każdą trzeba zrobić osobno) i pieczenie trzy razy. A tak mamy za jednym razem upieczone.
Serca poskładać i ściąć od góry tak, aby powstało wypukłe serduszko, okruszki dodać do resztek z biszkoptu. 

Masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 7 łyżek cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (rozpuścić w kąpieli wodnej)
  • 3 wafelki prince polo 
  • 250g masła
  • 2 kieliszki wódki

Odlać 1 szklankę mleka i rozpuścić w niej budyń i mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać budyń i ugotować. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać budyń i zimną czekoladę i wódkę. Wafelki pokruszyć i dodać do masy.

Poncz:

1 torebka herbaty na 300 ml wrzątku- zrobić mocny napar dodać 3 łyżki cukru i wystudzić. Do zimnego dodać 2 kieliszki wódki. 

Każdy biszkopt nasączyć ponczem. składać nakładając po 2 łyzki masy, a na ostatnią warstwe jedną. Całość pokryć masą która została. Wyrównać. 

Masa cukrowa:

500g gotowej lub domowej masy cukrowej zabarwić na czerwony kolor, rozwałkować i pokryć serduszko dokładnie wyrównując kształt. Z pozostałej masy zrobić napisy.

Moja rada:
Tort z masa cukrowa nie może leżeć w wilgotnym pomieszczeniu, bo będzie się kleił, a masa się rozpłynie. 


Smacznego! :)

12 komentarzy:

  1. to serce jest niesamowite, pełne miłości. Cudnie wyszło! podoba mi się przepis na masę i porywam go do siebie

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. :) Mnie też zachwyciło w efekcie końcowym :)

      Usuń
  3. Ależ się pięknie błyszczy! Wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny! wszystkie Twoje prace są niezwykle estetyczne, dopracowane i piękne!
    Zdradzisz jak zrobiłaś efekt takiego połysku na masie cukrowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu wyślij do mnie maila:) Twoje prace tez są piękne, powymieniamy się doświadczeniami:) Pozdrawiam

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola