Szukaj na blogu

piątek, 13 grudnia 2013

Likier kukułkowy - Idealny

Lubicie domowe likiery, nalewki i wina? :)


My lubimy :)



Dlatego raz na jakiś czas robię likier kawowy, uwielbiam go:)
Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować i zrobić tez inne smaki. Na pierwszy rzut poszedł Likier kukułkowy. Pachnie cudnie, smakuje wybornie.

Na 0.7 litra gotowego płynu potrzebujemy:
  • 1/2 litra mleka skondensowanego z kartonu
  • 1/2 szklanki wody
  • 200g cukierków kukułka
  • 1/2 szklanki spirytusu
  • 1/2 szklanki cukru

Wodę i cukierki podgrzewać, aż cukierki się rozpuszczą. Wystudzić.
Dodać mleko i cukier, zmiksować (najlepiej blenderem w wysokim garnku) następnie dodać spirytus.
Wymieszać i odstawić na tydzień w ciemne miejsce.


Jakość zdjęć fatalna, ale nic na to nie poradzę, chciałam dodać wpis jeszcze dzisiaj, jutro mam nadzieje robić zdjęcia za dnia :) Wybaczcie :)
W kolejce na publikację czekają likier kawowy i miętowy.  Który? Piszcie w komentarzu, ten który uzyska najwięcej głosów będzie już jutro na blogu:)


Smacznego:)

14 komentarzy:

  1. Pyszności... mnmm... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. poproszę przepis a miętowy

    OdpowiedzUsuń
  3. jutro biorę się rano za zrobienie likieru:D:D

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam;) właśnie schowałam na klucz bo już mam ochotę się do niego dobrać a to dopiero 10 rano;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tego likieru i miętowego mleko skondensowane słodkie czy nie?
    Na pewno zrobię wszystkie trzy lubię takie:) Z alkoholu się nic nie napiję tylko takie likiery, albo adwokat :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej pisze z kartonu. Teraz doczytałam, więc mleko nie słodzone:P

    OdpowiedzUsuń
  7. a ten likier miętowy to jak trzeba zrobić??????
    kukułkowy pyszności , można bez cukru??????? bo wydaje mi się ,że w cukierkach już dużo słodyczy:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na miętowy jest w osobnym wpisie:) Czy można kukułkowy bez cukru? Raczej nie.

      Usuń
  8. w tym roku na święta postanowiłam zrobić likier kukułkowy :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola