Na świąteczny stół warto przygotować domowe wedliny.
Proponuje pieczony karczek. Delikatne mięso, zdrowe i aromatyczne. Idealnie komponuje się z domowym chrzanem.
Proponuje pieczony karczek. Delikatne mięso, zdrowe i aromatyczne. Idealnie komponuje się z domowym chrzanem.
- 1 kg karczku
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- tymianek
- majeranek
- papryka ostra mielona
- olej do natarcia
Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z przyprawami i olejem. Karczek nakłuć w kilku miejscach. Natrzeć go mieszanką i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia włożyć do rękawa do pieczenia zawiązać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez 1 - 1 i 1/2 godziny. Wyjąć z pieca, wystudzić i podawać jako wędlinę.
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,
Jola