Przejdź do głównej zawartości

Piernikowe bajaderki

Pierniczki i pierniczki:) 
Mam fazę na te pyszności...
 Czasem jednak zdarzy się, że partia wyjdzie za ciemna bądź zniekształcona i co wtedy? Wyrzucić?
Absolutnie nie! Takie pierniczki suszymy (dwa dni na powietrzu w mieszkaniu blisko grzejnika wystarczy) potem je mielimy jak bułkę i działamy.






Na ok 30 sztuk potrzebujemy:
  • 300g mielonych pierniczków
  • 150g  dżemu wiśniowego
  • 300g suszonego biszkoptu (okruszki z blatów tortowych wysuszone i zmielone)
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  •  wiórki kokosowe do obtoczenia

Wszystkie składniki poza wiórkami wymieszać razem. Ma powstać gęsta papka. Następnie wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąc formować kulki, a z nich walce i obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić ponownie przez godzinę w lodówce.


Podawać :)




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia