Szukaj na blogu

niedziela, 1 grudnia 2013

Piernikowe bajaderki

Pierniczki i pierniczki:) 
Mam fazę na te pyszności...
 Czasem jednak zdarzy się, że partia wyjdzie za ciemna bądź zniekształcona i co wtedy? Wyrzucić?
Absolutnie nie! Takie pierniczki suszymy (dwa dni na powietrzu w mieszkaniu blisko grzejnika wystarczy) potem je mielimy jak bułkę i działamy.






Na ok 30 sztuk potrzebujemy:
  • 300g mielonych pierniczków
  • 150g  dżemu wiśniowego
  • 300g suszonego biszkoptu (okruszki z blatów tortowych wysuszone i zmielone)
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  •  wiórki kokosowe do obtoczenia

Wszystkie składniki poza wiórkami wymieszać razem. Ma powstać gęsta papka. Następnie wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąc formować kulki, a z nich walce i obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić ponownie przez godzinę w lodówce.


Podawać :)




Smacznego!

1 komentarz:

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola