Pierniczki i pierniczki:)
Mam fazę na te pyszności...
Czasem jednak zdarzy się, że partia wyjdzie za ciemna bądź zniekształcona i co wtedy? Wyrzucić?
Absolutnie nie! Takie pierniczki suszymy (dwa dni na powietrzu w mieszkaniu blisko grzejnika wystarczy) potem je mielimy jak bułkę i działamy.
Na ok 30 sztuk potrzebujemy:
Wszystkie składniki poza wiórkami wymieszać razem. Ma powstać gęsta papka. Następnie wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąc formować kulki, a z nich walce i obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić ponownie przez godzinę w lodówce.
Podawać :)
Smacznego!
Mam fazę na te pyszności...
Czasem jednak zdarzy się, że partia wyjdzie za ciemna bądź zniekształcona i co wtedy? Wyrzucić?
Absolutnie nie! Takie pierniczki suszymy (dwa dni na powietrzu w mieszkaniu blisko grzejnika wystarczy) potem je mielimy jak bułkę i działamy.
Na ok 30 sztuk potrzebujemy:
- 300g mielonych pierniczków
- 150g dżemu wiśniowego
- 300g suszonego biszkoptu (okruszki z blatów tortowych wysuszone i zmielone)
- 1 kostka masła
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Wszystkie składniki poza wiórkami wymieszać razem. Ma powstać gęsta papka. Następnie wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąc formować kulki, a z nich walce i obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić ponownie przez godzinę w lodówce.
Podawać :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,
Jola