- 2 kg schabu bez kości
- 2 opakowania śliwek suszonych (nie wędzonych)
- pieprz ziołowy
- pieprz różowy (można pominąć)
- olej do natarcia
- czosnek 5 ząbków
- papryka ostra
- sól
- liść laurowy 2 sztuki
- ziele angielskie ok. 5 ziarenek
Schab wypłukać pod bieżącą wodą. Długim ostrym nożem przeciąć w środku wzdłuż z obu stron. tunel jaki powstanie natrzeć solą (najlepiej zrobić to palcem, a następnie trzonkiem łyżki drewnianej) Następnie w miejsce nacięcia włożyć śliwki pomagając sobie również łyżką drewnianą.
Tak na faszerowany schab położyć w brytfannie i natrzeć przyprawami. Włożyć do rękawa do pieczenia razem z liściem laurowym i ziarnami przypraw, do worka wlać również 1/2 szklanki wody i zawiązać. Zostawić tak natarty w worku na noc w lodowce. Następnego dnia włożyć razem z folią do brytfanny wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok. 2 i pół godziny. Schab wyjąć z folii, folie wyrzucić, a schab dalej wstawić do piekarnika na ok. 15 minut w temp. 200 stopni C jak najwyżej górnej grzałki piekarnika. Co pięć minut polewać wytworzonym sosem.
Wyjąć z pieca, i pozostawić na 20 minut aby mięso odpoczęło. Podawać z wytworzonym sosem lub jako wędlina.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,
Jola