Szukaj na blogu

środa, 18 grudnia 2013

Schab pieczony ze śliwkami

Propozycja na niedzielny obiad. Niekoniecznie Świąteczny :)  




Składniki:
  • 2 kg schabu bez kości
  • 2 opakowania śliwek suszonych (nie wędzonych)
  • pieprz ziołowy
  • pieprz różowy (można pominąć)
  • olej do natarcia
  • czosnek 5 ząbków
  • papryka ostra
  • sól 
  • liść laurowy 2 sztuki
  • ziele angielskie ok. 5 ziarenek

Schab wypłukać pod bieżącą wodą. Długim ostrym nożem przeciąć w środku wzdłuż z obu stron. tunel jaki powstanie natrzeć solą  (najlepiej zrobić to palcem, a następnie trzonkiem łyżki drewnianej) Następnie w miejsce nacięcia włożyć śliwki pomagając sobie również łyżką drewnianą. 
Tak na faszerowany schab położyć w brytfannie i natrzeć przyprawami. Włożyć do rękawa do pieczenia razem z liściem laurowym i ziarnami przypraw, do worka wlać również 1/2 szklanki wody i zawiązać. Zostawić tak natarty w worku na noc w lodowce. Następnego dnia włożyć razem z folią do brytfanny wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok. 2 i pół godziny. Schab wyjąć z folii, folie wyrzucić, a schab dalej wstawić do piekarnika na ok. 15 minut w temp. 200 stopni C jak najwyżej górnej grzałki piekarnika. Co pięć minut polewać wytworzonym sosem. 
Wyjąć z pieca, i pozostawić na 20 minut aby mięso odpoczęło. Podawać z wytworzonym sosem lub jako wędlina.


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola