Szukaj na blogu

środa, 11 grudnia 2013

Tort Karuzela z olejem rzepakowym

Witajcie :)
Dziś chce Wam podać przepis na wykonanie takiej oto karuzeli:) 

Jest przy niej trochę pracy, mi wykonanie wszystkich ciast, elementów zajęło ok.8 godzin nie licząc czasu leżakowania ciasta, i przerw miedzy poszczególnymi czynnościami. Warto było:)

Jedyną wada jaka posiada mój tort jest to, że karuzela była w stanie spoczynku, mąż śmiał się, że niedługo będzie musiał załatwić mi jakiś specjalny pokój na przechowywanie gadżetów do tych wyrobów, przy tym torcie zastanawialiśmy się, skąd wsiąść akumulatorek, który obracałby karuzelką, no niestety nie mieliśmy skąd więc powiedzmy, ze pasażerowie wsiadają :) 




Całość składa się z podstawy z piernika, 
torciku z masą brzoskwiniową, pokrytego masą cukrową z olejem rzepakowym,
karuzelki z piernika, oraz wszystkich elementów na karuzeli i ludzików z piernika. 


Podam Wam przepis na torcik i na masę cukrową, która rożni się nieco od tej jaką polecałam Wam do tej pory. Na piernik przepis znajdziecie TUTAJ zróbcie z połowy porcji:) Pierniczki zostały polukrowane lukrem królewskim mojej produkcji, oraz gotowymi dostępnymi w sklepach. U nas sklep Orzech ma wszystko to co potrzebne jest do tej dekoracji i chwała mu za to :) 
Ale czas na przepis, zaczynam do pierniczków. 
Z ciasta trzeba upiec podstawę (grubość ciasta przed pieczeniem 1 cm) o kilka cm większą od średnicy tortu, z jednej strony powinno być to co najmniej 10 cm. od tortu. Kolumny podtrzymujące daszek 4 paski  po 25-30cm grubość 1 cm, szerokość ok. 3 cm. Daszek o wielkości  nieco mniejszej niż  tort, u mnie jest to gwiazda. W tym elemencie należy zrobić przed pieczeniem tyle dziurek, ile chcemy mieć wiszących huśtawek  grubość ciasta również 1 cm. Do tego ludki z piernika, wiszące elementy, oraz ławeczka. 

Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
Białka ubić na sztywno, dodawać cukier i ubijać następnie dodać po jednym żółtku, potem mąki. Na samym końcu wlać olej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm i piec ok. 40 min w 170 stopniach C. Wystudzić i przeciąć na trzy blaty.


Masa śmietanowa:
  • 400 ml śmietany 12%
  • 2 łyżeczki żelatyny/na sok z 1 puszki brzoskwiń
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru (przesianego)
  • brzoskwinie z puszki
Masa II
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki cukru pudru (przesianego)
Utrzeć masę II na puch

Sok z brzoskwi podgrzać (prawie zagotować), rozpuścić w nim żelatynę. Wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cienka stróżką żelatynę.  

Włożyć pierwszy blat do tortownicy, albo obręczy do tortów. Przełożyć biszkopty, zużyć całą masę śmietanową, w masę powtykać pokrojone dość grubo brzoskwinie. 
Wstawić tort do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na 4 godziny.
Wyjąć tort z tortownicy, obłożyć boki i wierzch masą II.
Wstawić do lodówki.  

Masa cukrowa z olejem rzepakowym
  • 600 g cukru pudru
  • 75 g glukozy w proszku
  •   3łyżeczki żelatyny
  • 55 ml wody
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Wykonanie masy cukrowej z olejem rzepakowym:
   
przygotować dwa garnki większy i mniejszy, tak, aby mniejszy swobodnie spoczywał na większym.
W większym garnku zagotować wodę, wstawić do niego mniejszy z wodą potrzebną do masy, kiedy woda w małym garnku zacznie bulgotać wyjąć z większego garnka. Dodać żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia, następnie dodać glukozę. Wymieszać kilka minut, po czym dodać do 1/2 porcji cukru pudru umieszczonego w misce miksera, delikatnie miksować (będzie gęste, więc trzeba uważać, aby nie spalić miksera. Dodać olej rzepakowy, i po łyżce cukru, kiedy masa będzie już tak gęsta, że mikser nie da rady miksować, przełożyć ją na stolnice posypaną cukrem pudrem i ugniatać jak ciasto na pierogi. Cały czas podsypywać cukier puder dopóki masa będzie się kleić. Kiedy będzie już gładka i sprężysta zawinąć w folię spożywcza na kilka minut. 
Dlaczego olej rzepakowy?
 Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie kupuję żadnego innego. Jest zdrowy, stosunkowo tani i o wiele bardziej przyswajany przez nasz organizm niż popularna oliwa, która owszem jest zdrowa dla osób które mieszkają w tej części świata, gdzie w środowisku naturalnym rosną oliwki. My na tej części kuli ziemskiej nie jesteśmy odpowiednio przygotowani do jej nadmiernego spożywania, natomiast olej rzepakowy z rzepaku, który rośnie na naszych ziemiach jak najbardziej, poza tym spożywając ten olej wspieramy nasza polska gospodarkę, a nie obcą. A jeśli chodzi o smak oleju rzepakowego, to również wole ten od oliwy, bo jest łagodniejszy i niewyczuwalny w wielu potrawach, jak pokazuje przykład mojej masy cukrowej. Na tym blogu znajdziecie mnóstwo dań i tych słodkich i tych wytrawnych z użyciem oleju rzepakowego, bo ja po prostu go używam w mojej kuchni:) 
Wyjąć tort z lodówki i poczekać, aż masa maślana nabierze temp. pokojowej. Rozwałkować masę cukrowa i nałozyć na tort. Wygładzić powierzchnię. Odciąć wkoło tortu ta część masy jaka będzie zbędna, podzielić ja na cztery części i zabarwić barwnikami spożywczymi. Powycinać kształty jakie chcemy i ponaklejać za pomocą odrobiny wody do boków tortu. 
Podstawę z piernika umieścić na paterze, lub na czymś, na czym będziemy podawać tort. Musi stać stabilnie. W miejscu, gdzie chcemy, aby stał nasz tort, należy podsmarować piernik delikatnie masa maślaną (wystarczy odrobina). Za pomocą długiego noża przenieść tort na podstawę i  delikatnie docisnąć, aby się zespolił. 
Z lukru królewskiego o dość luźnej konsystencji zrobić w koło trawę (pomalować na zielono pędzlem) Kolumny wbić w środek tortu lekko rozstawione. Wbić w koło każdej patyczek do szaszłyka i skrócić do tej samej wielkości co kolumny.  
Gwiazdę pokryć w całości resztka masy cukrowej. od spodu podłożyć tekturkę w celu zabezpieczenia przed odkształceniem się piernika. Przebić na wylot (przez tekturkę też) wszystkie dziurki nawlekając ozdoby i zostawić tyle sznureczka, aby swobodnie zwisały aż do wyczerpania dziurek w daszku. Widoczne na wierzchu daszku nitki przykryć masą cukrową i dociąć na równo do brzegów daszku. 

Postawić daszek na kolumnie obwiązanej dekoracyjna atłasową wstążką. 
Postawić ławeczkę z boku na trawce i posypać trawę zielonym maczkiem cukierniczym. Następnie do ławeczki i do podstawy przykleić ludki piernikowe za pomocą gęstego lukru.
No i gotowe:)
Trochę pracy jest przy tym torciku, ale jest też na co popatrzeć więc warto :) 
Do masy cukrowej dodałam tu więcej oleju niż zwykle, i uważam, że jest on niezbędnym składnikiem masy cukrowej. Masa jest bardziej plastyczna, i się tak nie kruszy jak ta bez lub ta z olejkiem migdałowym. Zwykły olej rzepakowy, nawet jej nie zabarwia więc jest jak najbardziej odpowiedni. 

Tort bierze udział w konkursie
„BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”

Smacznego Kochani! :) 

Jeśli podoba Wam się moja propozycja zostawcie komentarz pod spodem :)
Jeśli nie podoba, też zostawcie:) 

5 komentarzy:

  1. o rany! coś pięknego! jeszcze takiego tortu nie widziałam:) chciałabym mieć choć odrobinę twojego talentu w tworzeniu takich cudeniek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Cieszę się, że sie podoba :)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola