Szukaj na blogu

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Tort miodowy

...
To było latem, kiedy Wam o nim pisałam, potem nie miałam jak go zrobić, a teraz już jestem po samodzielnym pieczeniu wiec oto przepis na Najwspanialszy tort mojej teściowej!
Jest rewelacyjny, idealny pod każdym względem. Chwile myślałam, czy nie zostawić przepisu tylko dla siebie, w rodzinie, ale nie! :)
Podzielę się z Wami:)

tort miodowy




Ciasto może wydawać się Wam odrobinę skomplikowane, ale jest naprawdę bardzo proste.

Tortownica średnica 24 cm

I skład:
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 7 łyżek mleka
Do lekko ciepłego mleka dodać sodę i jajko z żółtkiem wymieszać.

II skład:
  • 7 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody 
Składniki podgrzać, rozpuścić i wystudzić.

  • 4 szklanki maki
3 szklanki wysypać na stolnicę (1 zostawić do podsypywania). Zrobić zagłębienie. Do II składu dodać I i wymieszać. Wlać w zagłębienie z maki. Wyrobić ciasto jak na pierogi. Podzielić na 8 - 10 porcji i każdą z nich wałkować na cienkie placki wielkości dna tortownicy. Piec każdy na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C ok. 10 - 15 minut.

Masa:
  • 500 ml. mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Z mleka i mąk ugotować budyń.

250g masła utrzeć z 1 szklanka cukru pudru (na puch), dodać  wystudzony budyń.

Placki składać nakładając po 1 i 1/2 łyżki masy, aż do wyczerpania składników (zostawić ok. 3 łyżki na wierzch i boki).


Torcik docisnąć na 1 godzinę. Po tym czasie posmarować całość cienko masą. Wstawić na noc w chłodne miejsce.

Wygląda i smakuje równie dobrze bez żadnych dekoracji, ale jeśli chcecie możecie udekorować kwiatami, bądź czekoladą :) Zdjęcia są z lata:) Bo mi się za nim tęskni :)

Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. Cudo :) Muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia ! Aż mam ochotę rzucić się na ekran :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ....jakby na zdjęciu więcej tych placków ???

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał, wygląda niesamowicie, bardzo efektownie :)
    Zrobi wrażenie na najbardziej wymagających gościach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojejku, ile wartsw! bardzo lubię takie ciasta, ale jakoś nie mam do nich cierpliwości ;(

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też wprost ubóstwiam taki tort, nie ma lepszego! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Też uwielbiam taki tort, najlepszy na świecie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham miodowe ciasta, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Interesujący :) Zapisuję do wypróbowania przy najbliższej okazji...albo bez niej ;))

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczny torcik :) moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola