Jeden z moich ostatnich tortów przygotowany specjalnie dla Klasy mojego syna na szkolną Wigilię.
Przygotować trzy tortownice średnice 30 cm , 25 cm i 18 cm
Składniki:
- 21 jaj
- 30 łyżek cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki ekstraktu z wanilii
- 20 łyżek maki pszennej
- 10 łyżek ciemnego kakao
- 6 łyżek oleju rzepakowego
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać stopniowo mąkę wymieszana z proszkiem i kakao. Na samym końcu dodać olej. Przelać masę do tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli nie zmieszczą się wszystkie na raz należny składniki podzielić proporcjonalnie do średnic tortownic i każdy biszkopt zrobić i upiec oddzielnie. Pieczemy w 170 stopniach C przez o. 50 minut największy, 40 średni i 30 najmniejszy, oczywiście do tzw, suchego patyczka. Każdy piekarnik piecze inaczej więc trzeba czuwać :)
Krem czekoladowy
- 1.5 l mleka
- 3 budynie śmietankowe
- 10 łyżek mąki pszennej
- 8 żółtek
- 500g gorzkiej czekolady (rozpuścić i przestudzić )
- 15 łyżek cukru
- 3 kostki masła
Z mleka, budyniów, maki, cukru i żółtek ugotować gesty budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo budyń ciągle miksując. Na końcu wlać cienką stróżką czekoladę. Utrzeć na puch.
Dodatkowo:
poncz ( np. z herbaty)
500g dżemu porzeczkowego (czarna porzeczka)
Złożenie:
blaty przeciąć na na dwa biszkopty każdy.
Naponczować
Biszkopt, nasącz, dżem, masa czekoladowa grubo, biszkopt, wzmocnienie, biszkopt, nasącz, dżem, masa grubo, biszkopt, wzmocnienie, biszkopt, nasącz, dżem, masa czekoladowa grubo, biszkopt.
całość obłożyć kremem, ale bardzo cienko.
Wstawić do lodówki.
Polewa:
- 2 kostki masła
- 10 łyżek kakao
- 400g. gorzkiej czekolady
- 8 łyżek cukru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (sypkiej)
- 200ml. śmietany 36%
Masło, cukier i kakao podgrzać do połączenia składników, nie gotować. Dodać pokruszoną czekoladę i śmietankę, oraz kawę. Mieszać, aż masa przestygnie, zacznie się robić gęsta.
Zaczynając od dołu ku górze obkładać tort. Wyrównać i wstawić do lodówki. Udekorować żywymi kwiatami.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam go w mojej
kuchni. Dbam o zdrowie mojej rodziny i chcę chronić ją przed chorobami
takimi jak zwał serca, rak, czy problemy ze stawami, z jakimi sama się
borykam, tym bardziej chcąc być zdrowsza patrze na to, co spożywam, i
czym częstuje moją rodzinę i najbliższych. Codzienna dieta jak również
tryb życia jaki prowadzimy sprawia, że idziemy przez życie uśmiechnięci.
Dobrze wiecie, ze w mojej kuchni wiele produktów, to własne przetwory,
warzywa i owoce z ogrodu i sadu mamy. W sklepie kupujemy zwykle to,
czego sami zrobić nie potrafimy, jak np. OLEJ i dlatego właśnie moja
ręka sięga zawsze po ten rzepakowy. Na półkach sklepowych jest szeroki
wybór rożnych firm i marek, myślę, ze nie jest to istotne z jakiej firmy
się go używa, ale żeby w ogóle go używać no i żeby nam smakował. A
używam go nie tylko do smażenia, pieczenia, ale również do marynat czy
sałatek.
Smacznego:)
Wielka szkoda, że nie można zobaczyć go w przekroju :( Ale dzieciaki musiały być przeszczęśliwe, gdy go jadły:)
OdpowiedzUsuńTak, też bardzo żałuję, miałam nadzieje, że będzie jakieś zdjęcie, ale niestety, syn go kroił i nie zrobił zdjęcia, po prostu za szybko znikał:) Ważne, ze smakował :)
UsuńŁał, robi wrażenie :) Ja bym się takiego dzieła nie podjęła...
OdpowiedzUsuńkochana jak ty łączysz torty ? blat na bla czy masz wsporniki ??
OdpowiedzUsuńwsporniki jakich używam to rurki do napoi, oraz kawałek tekturki zabezpieczony folią spożywczą.
UsuńJolu, to właśnie ten tort w którym wykorzystałam twój przepis na krem czekoladowy. Jest rewelacyjny :) Gosia https://scontent-b-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1/1525442_578148535599411_391301340_n.jpg
OdpowiedzUsuńTort wygląda okazale i przepięknie! :) ciesze się, ze skorzystałaś z mojego przepisu :)
Usuń