Szukaj na blogu

niedziela, 5 stycznia 2014

Krakersiak / Migdałowiec

Podobno to ciasto nazywa się Migdałowiec...
Nie bardzo mi ta nazwa do niego pasuje, bo prawie wcale nie ma w nim migdałów, poza tymi posypanymi na wierzchu. Jest za to sporo krakersów i karmelu... Pyszności :)

krakersiak/migdalowiec


Moja wersja tego ciasta:


Zanim zaczniesz piec przeczytaj przepis. Kolejności i składanie jest bardzo istotne! 

Upiecz swój ulubiony biszkopt z 5 jaj na blaszce ok. 25X40 cm

Masa I
  • 700 ml. mleka 
  • 2 budynie śmietankowe
  • 6 łyżek cukru 
  • 1 kostka masła
Ugotować budynie z cukrem na mleku, do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać.


Masa II
  • 1 puszka kajmaku z Gostynia
  • 100g masła 
 Zmiksować razem

Dodatkowo:
  • 2 duże paczki krakersów 
  • 100g migdałów (uprażonych na suchej patelni)

Masa III
  • 700 ml śmietanki 30 lub 36% (użyłam 36%)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka cytrynowa / rozpuszczona z żelatyną w 200 ml wrzącej wody, wystudzona
Ubić śmietanę z cukrem, pod koniec ubijania dodać galaretkę z żelatyną.


Przełożenie :

Blaszkę w jakiej piekłaś/łeś biszkopt wyłóż folią spożywczą (nie aluminiową) tak, aby wystawała poza brzegi.

Włóż biszkopt do blaszki i wlej na niego gorący budyń. Wyrównaj powierzchnię, i odczekaj kilka minut (ok. 10) aż budyń lekko przestygnie. W tym czasie utrzyj masę karmelową. Na przestudzony budyń połóż krakersy jeden koło drugiego, tak, aby nie zachodziły na siebie, ale przykryły całą powierzchnię. Teraz kolej na pierwsza porcje masy karmelowej. Będziemy ja smarować dwie warstwy, wiec trzeba sobie podzielić ją wzrokowo, aby wystarczyło:) Karmel smarujemy bardzo cienko, znów kładziemy krakersy, najlepiej odwrotnie niż poprzednią warstwę. Tak jak cegły się układa:) Znów warstwa karmelu i znów krakersy. Teraz dopiero ubijamy śmietanę i wlewamy na ciasto. Wygładzamy powierzchnię i posypujemy prażonymi migdałami. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na cała noc. Kroimy cienkim nożem.

Smacznego :)



3 komentarze:

  1. wygląda obłędnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto, bardzo słodkie, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię krakersiaka ale na samych krakersach bez biszkoptu. Cudowny smak, fajny efekt. Teraz spróbuje po Twojemu

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola