Szukaj na blogu

czwartek, 2 stycznia 2014

Rafaello

Ciasto przez wielu uwielbiane, wiele jest też jego wersji, nam również bardzo smakuje :)
Moja jego wersja jest bardzo prosta i błyskawiczna do wykonania. 



Składniki:
  • 8 jaj
  • 1 1/2 szkl. cukru
  • 1 3/4 szkl. mąki
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej  
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki octu, 4 łyżki ciepłej wody (wymieszać)
 Jajka ubić z cukrem na sztywno, mają być bardzo gęste. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i mąką ziemniaczaną.Wymieszać. Następnie wlać wodę z octem. Zamieszać i przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 170 stopniach C 
Po wystudzeniu przeciąć na dwa blaty, jeden (ten górny) pokroić w kostkę 2x2 cm. 

 
Dodatkowo:
  •  200g wiórków kokosowych
  • 100g żurawiny suszonej
  • 1 duża paczka herbatników typu szkolne (150 g)
  • 1 tabliczka białej czekolady 
  • 1 puszka krojonego ananasa
Wymieszać w dużej misce połowę wiórek, połowę startej czekolady, żurawinę i herbatniki (odłożyć trzy sztuki), pokrojony biszkopt. Lekko skropić ponczem.
 
Poncz:
 
sok z ananasa, cukier do smaku
 
Masa 

1 litr śmietany 36%
3 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i wystudzić)
5 łyżek cukru pudru

Śmietanę ubić z cukrem, dodać pod koniec ubijania żelatynę.  Wymieszać i wlać do przygotowanej mieszanki biszkoptowej. 
Nałożyć na nasączony ponczem biszkopt.  Rozprowadzić nierównomiernie, tak aby na wierzchu ciasta powstały góry doliny. Posypać wiórkami, starta czekoladą i pokruszonymi biszkoptami. 
Schłodzić ok 4 godziny. Podawać schłodzone.
 
Smacznego  :) 

 

4 komentarze:

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola