Ciasto przez wielu uwielbiane, wiele jest też jego wersji, nam również bardzo smakuje :)
Moja jego wersja jest bardzo prosta i błyskawiczna do wykonania.
Składniki:
- 8 jaj
- 1 1/2 szkl. cukru
- 1 3/4 szkl. mąki
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki octu, 4 łyżki ciepłej wody (wymieszać)
Jajka ubić z cukrem na sztywno, mają być bardzo gęste. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i mąką ziemniaczaną.Wymieszać. Następnie wlać wodę z octem. Zamieszać i przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 170 stopniach C
Po wystudzeniu przeciąć na dwa blaty, jeden (ten górny) pokroić w kostkę 2x2 cm.
Dodatkowo:
- 200g wiórków kokosowych
- 100g żurawiny suszonej
- 1 duża paczka herbatników typu szkolne (150 g)
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 puszka krojonego ananasa
Wymieszać w dużej misce połowę wiórek, połowę startej czekolady, żurawinę i herbatniki (odłożyć trzy sztuki), pokrojony biszkopt. Lekko skropić ponczem.
Poncz:
sok z ananasa, cukier do smaku
Masa
1 litr śmietany 36%
3 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i wystudzić)
5 łyżek cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem, dodać pod koniec ubijania żelatynę. Wymieszać i wlać do przygotowanej mieszanki biszkoptowej.
Nałożyć na nasączony ponczem biszkopt. Rozprowadzić nierównomiernie, tak aby na wierzchu ciasta powstały góry doliny. Posypać wiórkami, starta czekoladą i pokruszonymi biszkoptami.
Schłodzić ok 4 godziny. Podawać schłodzone.
Smacznego :)
ojoj ależ bym się zajadała takim ciachem:) pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUlubione ciasto mojego męża, pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Usuń