Szukaj na blogu

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Tort serduszko


Dzień Babci i Dziadka już jutro, jeszcze zdążycie zrobić pyszny torcik. Tym zostali obdarowani dziadkowie moich dzieci, drugi bardzo podobny z zewnątrz, a identyczny w środku pojechał do drugich dziadków. 
Myślę, ze taki prezent będzie i Waszym Babciom i Dziadkom podobał się i smakował :)


Składniki na 1 torcik blaszka ok.25x35 cm

  • 5 jaj (wiejskich)
  • 3/4 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 łyżka octu

Białka ze szczypta soli ubić na sztywno. Dodać cukier. Następnie żółtka, i mąkę wymieszana z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszać łyżką drewnianą, następnie dodać ocet z wodą i delikatnie wymieszać. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach C przez 40 min. lub do suchego patyczka.Wystudzić. Wyciąć dwa serca, okruszki wykorzystać jako środkowy biszkopt (zostanie akurat na jedną warstwę).

Poncz
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki płaskie cukru pudru
  • 3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej
Wymieszać i nasączyć każde serce 

Masa I
  • 400 ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka żelatyny (zalać 1/4 szklanki wrzątku rozpuścić i wystudzić ) 
  • owoce - jeżyny, maliny, jagody (mrożone) (w sumie ok. 2 garście)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać puder i żelatynę. Wymieszać tylko do połączenia, uważać, aby masy nie przebić. 

Masa II
  • 1/2 kostki masła 
  • 2 łyżki cukru pudru
Utrzeć na puch.

Masa III

Ok. 5 czubatych łyżek masy budyniowej zabarwionej na jasno różowy kolor. (trudno podać mi proporcje, bo ja tą masę miałam już gotową, od poprzedniego tortu) 
Ale powinno wystarczyć 1/2 budyniu ugotowanego w połowie ilości mleka z 2 łyżkami cukru  wystudzonego i zmiksowanego z 3/4 kostki masła + barwnik.

Masa IV
ok. 
300g masy cukrowej koloru czerwonego, z której trzeba wyciąć kwiatuszki, podsuszyć na wolnym powietrzu ok. 2 godziny (najlepiej zrobić to na specjalnej podstawce, ale opakowanie po bombonierce też się nada. Każdy kwiatuszek włożyć do zagłębienia).


Złożenie:

Pierwszy biszkopt ułożyć w formie serduszko, nałożyć 1/4 masy (podzielić ja na cztery porcje ), na to owoce, tak, aby nie dotykały brzegów tortownicy, najlepiej ok 2 cm dalej (bardziej do środka), znów jedna część masy i biszkopt z resztek, tak aby wypełnić serce , na to znów porcja masy i owoce, znów masa i biszkopt. Docisnąć i wstawić do lodówki, aby stężało. 

Po ok. godzinie wyjąć torcik z lodówki i wierzch posmarować masa z samego masła, nałozyć rozwałkowana masę cukrową (tak, aby lekko opadała jakieś 2 cm poniżej linii brzegu), lekko docisnąć. Boki wysmarować masą III, tak, aby nie wyjechać do samej góry, a tylko zakryć łączenie z masą cukrową. Na łączeniu dookoła tortu umieścić kwiatuszki, na końcu (dole) serca zrobić dekoracyjny wzorek (obwódkę) a z reszty masy wycisnąć fantazyjne wzorki na zakończeniu serduszka i udekorować kwiatuszkami z masy cukrowej. Całość oprószyć delikatnie maczkiem cukrowym w srebrnym kolorze. 

Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)

6 komentarzy:

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola