Szukaj na blogu

środa, 26 marca 2014

Cupcake kakaowe z chałwą i bananem - przepis




Dziś obiecany przepis na Cupcake z dodatkami i kremem z serka  mascarpone. Dekoracja jest moją propozycją na ważne uroczystości w tym przypadku Komunia Święta.



Babeczki były tak pyszne, ze z 24 sztuk do dekoracji pozostało mi jedynie 6 :) 

Przepis jednak mam dla Was na 12 sztuk



Składniki suche:
  • 1 i 1/2  szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 
Składniki mokre:
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 jajka
  • 1 szklanka oleju
Dodatkowo
  • 1 chałwa waniliowa (100g)
  • 1 banan
Składniki mokre zmiksować i dodawać stopniowo wymieszane składniki suche.
Masę przelać do wyłożonej papilotkami formy na muffinki. W połowę babeczek wetknąć pokrojonego banana, w druga połowę pokruszona chałwę.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 40 minut do suchego patyczka. 
 
 
 Krem na 12 sztuk
  •  200ml śmietanki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru
Ubić śmietankę z serkiem, dodać cukier puder i wanilię. Wymieszać. Przełożyć krem do szprycy cukierniczej i zrobić rozetki. Na każdą rozetkę nałożyć dekoracyjną ozdobę z lukru plastycznego. 
 
 
 Smacznego!


3 komentarze:

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola