Szukaj na blogu

piątek, 5 września 2014

Delikatna pianka czekoladowo-jeżynowa


 Dziś deser, który jest bardzo wykwintny, można go zrobić na wiele sposobów używając do tego najróżniejszych składników. Zrobiłam go kilkakrotnie, ostatnio eksperymentując z serkiem Almette. Wyszło bardzo mile dla podniebienia połączenie.


Wiśniowy podkład
  • 100g wiśni z wiśniówki,
  • 1 łyżeczka żelatyny, 
  • 50 ml wody
Mus z mlecznej czekolady 
  • 200g czekolady mlecznej, 
  • 100g śmietany 36%, 
  • 50g serka Almette puszysty śmietankowy  
  • 7g żelatyny

Mus jeżynowy
  • 100g jeżyn, 
  • 100g śmietany 36%,
  • 1 łyżka cukru pudru, 
  • 50g serka Almette puszysty śmietankowy,
  • 10g żelatyny
 Galaretka z jeżyn
  • 100g jeżyn, 
  • 1/2 opakowania galaretki malinowej, 
  • 250 ml wody 



Przygotowanie 

Podkład:
Wiśnie zalać wodą i zagotować, zdjąć z ognia, dodać żelatynę, wystudzić, nałożyć do 4-6 szklaneczek. 

 Mus czekoladowy:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, śmietanę ubić, dodać serek i przestudzoną czekoladę, oraz rozpuszczona w odrobinie wody żelatynę. Delikatnie wymieszać, przełożyć po równo na wiśnie.Wstawić do zamrażalnika na 10 minut. 

 Mus jeżynowy:
Jeżyny zmiksować na pure, śmietanę ubić z cukrem, dodać serek i wymieszać, następnie dodać do pure z jeżyn i rozpuszczonej żelatyny, delikatnie wymieszać. Przełożyć na mus czekoladowy (musi być ścięty). 

 Galaretka jeżynowa:
Jeżyny zmiksować na pure, galaretkę rozpuścić we wrzątku, dodać do jeżyn, wymieszać i wystudzić. Nałożyć na warstwę jeżynową. Schłodzić całość w lodówce, przed podaniem udekorować rozetką ze śmietany i świeżą jeżynką. 

Podawać schłodzone. 

Smacznego!  :)



3 komentarze:

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola