Przejdź do głównej zawartości

Delikatna pianka czekoladowo-jeżynowa


 Dziś deser, który jest bardzo wykwintny, można go zrobić na wiele sposobów używając do tego najróżniejszych składników. Zrobiłam go kilkakrotnie, ostatnio eksperymentując z serkiem Almette. Wyszło bardzo mile dla podniebienia połączenie.


Wiśniowy podkład
  • 100g wiśni z wiśniówki,
  • 1 łyżeczka żelatyny, 
  • 50 ml wody
Mus z mlecznej czekolady 
  • 200g czekolady mlecznej, 
  • 100g śmietany 36%, 
  • 50g serka Almette puszysty śmietankowy  
  • 7g żelatyny

Mus jeżynowy
  • 100g jeżyn, 
  • 100g śmietany 36%,
  • 1 łyżka cukru pudru, 
  • 50g serka Almette puszysty śmietankowy,
  • 10g żelatyny
 Galaretka z jeżyn
  • 100g jeżyn, 
  • 1/2 opakowania galaretki malinowej, 
  • 250 ml wody 



Przygotowanie 

Podkład:
Wiśnie zalać wodą i zagotować, zdjąć z ognia, dodać żelatynę, wystudzić, nałożyć do 4-6 szklaneczek. 

 Mus czekoladowy:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, śmietanę ubić, dodać serek i przestudzoną czekoladę, oraz rozpuszczona w odrobinie wody żelatynę. Delikatnie wymieszać, przełożyć po równo na wiśnie.Wstawić do zamrażalnika na 10 minut. 

 Mus jeżynowy:
Jeżyny zmiksować na pure, śmietanę ubić z cukrem, dodać serek i wymieszać, następnie dodać do pure z jeżyn i rozpuszczonej żelatyny, delikatnie wymieszać. Przełożyć na mus czekoladowy (musi być ścięty). 

 Galaretka jeżynowa:
Jeżyny zmiksować na pure, galaretkę rozpuścić we wrzątku, dodać do jeżyn, wymieszać i wystudzić. Nałożyć na warstwę jeżynową. Schłodzić całość w lodówce, przed podaniem udekorować rozetką ze śmietany i świeżą jeżynką. 

Podawać schłodzone. 

Smacznego!  :)



Komentarze

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia