Dawno, dawno temu...
Pamiętam, kiedy byłam małą dziewczynką jak moja mama kupowała mi i mojemu rodzeństwu biszkopty w prostokątnym pudełeczku owinięte papierem pergaminowym, warstwa po warstwie... mmm smak niezapomniany...:)
Wiem, wiem powiecie, że dzisiaj też można takie kupić;), pewnie że można ... ale to już nie to samo:)
Ja natomiast pomyślałam, że warto zrobić takie pyszności samej. Zero chemii, sztucznych barwników, konserwantów! Wspaniałe trzyskładnikowe biszkopciki dla malucha i dużego zucha:)
Będziemy potrzebować tylko mąki, jaj i cukru pudru:)
Składniki:
- 6 jajek rozdzielonych
- 16 dkg cukru pudru (+ drugie tyle na dwukrotne oprószenie)
- 15 dkg mąki pszennej
Wszystkie składniki powinniśmy mieć przygotowane, blaszki wyłożone papierem do pieczenia, również przygotowany rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką o niewielkiej średnicy. Jeśli nie posiadacie rękawa cukierniczego możecie użyć do tego woreczka foliowego, lecz z grubszej folii, albo nakładać małe porcje łyżeczką do herbaty:) Dowolność kształtów.
Przystępujemy do pracy:)
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy po jednym żółtku mieszając drewnianą łyżką, na końcu mąkę. Łączymy składniki, po czym przekładamy masę do rękawa. Wyciskamy na papier podłużne paski o dł. ok.7 cm w sporych odstępach ( ciastka będą nam rosły również na boki)
Tak przygotowane blaszki posypujemy cukrem pudrem (przez sitko). Czekamy, aż cukier puder wsiąknie i posypujemy kolejny raz.
Blaszki wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok 20 min. do zarumienienia.
Z tej porcji powinno wyjść Wam ok. 6 blaszek biszkopcików:) U mnie były zaledwie kilka minut, mężowi dostały się dwie sztuki :)
przygotowanie do pracy |
konsystencja białek z cukrem |
przed "wejściem" do pieca:) |
Można ich użyć do przygotowania tiramisu:)
Smacznego:)
Świetny pomysł na spód do tiramisu! Na przekąskę też nie pogardzę ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, znikają w tempie błyskawicznym:)
UsuńRewelacyjny przepis, właśnie je zrobiłam dla dzieci używając mąki bezglutenowej - pyszne i mięciutkie :)
OdpowiedzUsuń