Przejdź do głównej zawartości

Chrupiące ciasteczka marchewkowe z powidłem śliwkowym oraz dżemem jagodowym






Ciasteczka wykonane wedle receptury mojej mamy:) pamiętam ich smak, zapach i wygląd z dzieciństwa:)...

Wczoraj wieczorem, wraz moją sąsiadką robiłyśmy te cudeńka ( we dwie i raźniej i weselej ), obok nas nasze wspaniałe, kochane dzieci ciągle pytały: kiedy te marchewkowe ciastka będą już gotowe, bo się doczekać nie możemy:)

W końcu się doczekały:)
Dodam tylko, że część ciasteczek zawierała zamiast powidła papierowe karteczki z wróżbami:) Radości było co nie miara z ich otwierania i zjadania "opakowania":)

Dobrze, że dzieci zostawiły kilka ciastek do zrobienia fotografii:)

PRZEPIS

na ciasto

  • 800g mąki pszennej
  • 4 duże marchewki
  • 2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Marchewkę obieramy ze skórki, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach (paseczki), możemy do tego celu użyć malaksera (popatrz na zdjęcie). Następnie wykładamy wszystkie składniki na stolnicę. Wszystko razem siekamy i ugniatamy na ciasto marchewkowe (popatrz na zdjęcie). Stolnicę posypujemy mąką i kolejno partiami wałkujemy ciasto na placki o grubości ciasta na pierogi. Wycinamy kwadraty, lub koła. Na każdym z nich układamy niewielką ilość powidła lub gęstego dżemu. Ja do tego celu użyłam powidło śliwkowe i dżem jagodowy, ale z każdym innym smakuje równie wyśmienicie:)
Następnie każde ciasteczko składamy na pół i brzegi ugniatamy widelcem dzięki czemu powstaje ładny wzorek. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok 15 min. do lekkiego zrumienienia. Upieczone, jeszcze ciepłe ciasteczka posypujemy obficie cukrem pudrem:) 




                             

Z tego przepisu wychodzi około 10 blaszek takich jak na zdjęciu 

powyżej. To wcale nie jest dużo;)

Dziś po ciasteczkach nie ma ani śladu.

Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia