Dziś chcę Wam zaproponować świeże wilgotne ciasto kokosowo - piernikowe z masą kokosową i kwaśnym powidłem:) W sam raz na spotkanie przy rodzinnym stole.
- Będą nam potrzebne:
- na ciasto biszkoptowe
- 5 jajek + 5 żółtek
- 7 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 op. małe cukru waniliowego
- 7 łyżek mąki tortowej (może być każda pszenna)
- na ciasto kokosowe
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 200g wiórek kokosowych
- 1/2 szkl. pokruszonych pierniczków suchych i kruszących (najlepsze są takie swoje domowe) bez czekolady!
- 1 łyż proszku do pieczenia
- na masę
- 1/2 litra mleka
- 200g wiórek kokosowych,
- 1 szkl. cukru pudru
- 400g. masła (2 kostki)
- do ozdoby
- polewa czekoladowa lub starta czekolada, kwaśne powidło, kilka pokruszonych pierniczków
W pierwszej kolejności przygotujemy masę. W szerokim garnku należy zagotować mleko i odstawić z płyty. Do wrzącego mleka wsypujemy wiórka kokosowe i całość mieszamy. Gotową masę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Teraz weźmiemy się za pieczenie biszkoptu
Do wysokiej miski wbijamy białka i ubijamy mikserem bądź trzepaczką na sztywną pianę (powinna być tak sztywna, żeby po odwróceniu miski do góry dnem nie wypadła). Następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy kilka minut. Tutaj praca miksera się kończy. Kolejne czynności obowiązkowo wykonujemy drewnianą łyżką. Dodajemy żółtka może być kolejno po jednym, ale jak widzicie ja dodałam wszystkie naraz:) Zawsze tak robię a biszkopty wychodzą:) Bardzo delikatnie mieszamy białka z żółtkami zagarniając masę od dołu ku górze, aż powstanie jednolita, masa. Następnie dodajemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym (tutaj z kolei, nie można dodać jej wszystkiej naraz, bo ciasto opadnie!) Bardzo delikatnie w podobny sposób jak żółtka mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do standardowej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Moja rada:
Nie eksperymentujcie z podkładem do biszkoptów. Używajcie tylko papieru do pieczenia! Można go kupić bardzo tanio, a macie gwarancję, że biszkopt zawsze od niego odejdzie bez problemu:)
Wstawiamy biszkopt do piekarnika i pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok.35-45 min. Wierzch musi być lekko zrumieniony i suchy:)
dodajemy żółtka |
Biszkopt kokosowy przygotowujemy podobnie jak zwykły. Gdy ubijemy białka z cukrem dodajemy kokos i pokruszone pierniczki wymieszane z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie jak poprzednio mieszamy tylko do połączenia się składników. Również wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 30 - 40 min w temp. 180 stopni C.
Kiedy biszkopty nam się upiekły i sobie stygną zabierzemy się za kończenie masy.
Sprawdzamy czy kokos zaparzony w mleku jest sypki, czy też widać nie wsiąknięte przez niego mleczko (może się tak zdarzyć), ale to oczywiście nie jest problem:) Jeśli kokos jest sypki możemy przystępować do dzieła. Jeśli nie, musimy odcisnąć od niego mleko na drobnym sitku i gotowe:)
Masło (musi mieć temperaturę pokojową) ubijamy na puszystą masę do białości, dodajemy cukier puder i ubijamy kilka minut do połączenia się składników. Kokos dodajemy po 1 łyżce i ubijamy na puszystą masę.
Kosztujemy i można dodać odrobinę spirytusu:) Jak kto woli max. 1 kieliszek.
Przełożenie:
biszkopt
masa kokosowa
biszkopt kokosowo - piernikowy
masa kokosowa
Placka możemy ozdobić rysując na masie fantazyjne wzory np. widelcem i w powstałe wgłębienia wkładamy kwaśne powidło lub roztopioną czekoladę (fantazja, fantazja), bądź posypać pokruszonymi pierniczkami:)
Możemy też posmarować pierwszy biszkopt powidłem lub dżemem i następnie wykonać kolejne wymienione czynności. Powidło sprawi, że placek będzie jeszcze bardziej wilgotny i nie będzie mdły:)
Ciasto podajemy w temperaturze pokojowej najlepiej w godzinę po wyjęciu z lodówki.
Życzę smacznego:)
Bardzo dziękuję za przepis na biszkopt! Po raz pierwszy wyrósł mi wysoki i puszysty. Masa kokosowa robiła się bardzo szybko. Fajna strona
OdpowiedzUsuńpyszny placek dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że został wypróbowany:) A jeśli smakował jeszcze bardzej:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń