Chyba wszyscy lubimy pizzę!
Ale smak tej jest zupełnie inny niż klasycznej.
Lekko słone ciasto z owocami polane gęstym słodkim lukrem.
To wyśmienity deser:)
Aby zrobić dwie pizzy wielkości blaszki piekarnika potrzebujemy:
na ciasto
- 800g mąki
- 10 dg drożdży w kostce
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- na lukier
- 30 dg cukru pudru
- oraz
- 1/2 kg jagód (mogą być mrożone)
Mąkę wsypujemy do dużej miski dodajemy sól. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i całość wlewamy do mąki. Wyrabiamy gładkie ciasto na końcu dodając olej. Obieramy brzegi miski, formujemy zgrabną kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto urośnie wykładamy na stolnicę. Wyrabiamy przez chwilę i dzielimy na dwie części.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy delikatnie mąką (nie za dużo). Ciasto wałkujemy na wielkość blaszek i wykładamy na nie. Na ciasto wysypujemy jagody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 20 min. Kiedy ciasto będzie lekko rumiane wyciągamy z pieca i lukrujemy polewając wcześniej przygotowanym lukrem.
Przygotowanie lukru.
Cukier puder ucieramy łyżką z odrobiną wody. musi jej być tyle, aby cukier "zabrał" ale nie za dużo, by lukier nie był wodnisty.
Smacznego:)
A to Ci dopiero pizza:) Na pewno przepyszna:)
OdpowiedzUsuńAcha:)!!! super jest;)
UsuńPomysłowo, pizza na słodko ;-)
OdpowiedzUsuńA co?!:) Można i tak:)
UsuńLekko słone ciasto i owoce? Biorę w ciemno :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :) Chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńJa nie widzę powodu, żebyś tego nie zrobiła. Przepis banalnie prosty:) może jagody (te z lasu jeszcze nie są dostępne, ale są zapewne mrożone:) Wypróbuj przepis i napisz jak Ci poszło:) Pozdrawiam:)
Usuń