Jak podaje Encyklopedia internetowa Wikipedia
Gofr – rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla robionego w gofrownicy, gdzie nadawany jest mu charakterystyczny kształt – zazwyczaj jest to prostokąt lub kwadrat z kratownicą, rzadziej serduszka ułożone w kwiatek. Podaje się je najczęściej z bitą śmietaną i owocami, a także z dżemem lub z lodami.
No i tu zaskoczenie, ponieważ ja nigdzie nie dostałam gofrownicy klasycznej, czyli z prostokątnymi kształtami, ale właśnie w serduszka:)
I bardzo dobrze!!! :)
Dzięki temu desery gofrowe są bardziej "radosne".
Moje w wersji na bogato:)
Czyli szukanie smaków:
...
z truskawką,
z dżemem brzoskwiniowym (własna robota)
z dżemem a w zasadzie to powinnam powiedzieć powidłem śliwkowym (robota mojej mamusi)
(przepisy na nie w sezonie:))
do tego mus ze śmietany 12%, jogurtu naturalnego i kaszki dla niemowląt .
Więc na ciasto potrzebujemy:
- 1 szkl. wody gazowanej
- 3 szkl. mleka
- 2 jajka
- 3 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki razem zmiksować na gęstą masę jeśli będzie za rzadka dodać mąki. Ma być tak gęsta, że chochelka którą będziemy ją nabierać będzie ciężko wychodzić z miski.
Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podawać z musem, dżemem itp.
Na śmietanę:
- 1 mały kubek śmietanki 12%
- 1 mały kubek jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie kaszki dla niemowląt mleczny Start
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie ok. 1/4 szkl. Śmietanę, jogurt i cukier ubijać aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać wystudzoną żelatynę i kaszkę. Ubijać, aż masa zacznie gęstnieć. Wstawić do lodówki, od czasu do czasu przemieszać i po zgęstnieniu do konsystencji gęstego jogurtu.
Przybierać dowolnymi dodatkami:)
w musie śmietanowo-jogurtowym
z kiwi
z powidłem śliwkowym
z dżemem brzoskwiniowym
Smacznego:)
Ja dla odmiany nigdy nie mogłam znaleźć gofrownicy w kształcie innym od klasycznej ;) A przepis ciekawy!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Nie miałam w lodówce śmietany 30% dlatego coś trzeba było wymyślić:) Udało się! :) nawet maluchy mogą zjeść bez gofrów jako sam deserek:)
UsuńMmm... chyba sobotnie śniadanie będzie o smaku Twoich gofrów :)
OdpowiedzUsuńWitam sąsiadko z sąsiedztwa:) Pozdrawiam serdecznie:) i życzę smacznego:)
UsuńUwielbiam gofry :-) Twoje wyglądają przepysznie !
OdpowiedzUsuńTym razem się udało, z komentarzem :) Pozdrawiam , Olga z galeriasmakow !
Olga! Ja też uwielbiam gofry:) A szczególnie takie chrupiące, jakimi te właśnie są:)
UsuńJola, doszłam do Twojego przepisu w moim testowaniu receptur i jestem zachwycona
OdpowiedzUsuńCiesze sie :)
Usuń