Fot. J. Augustyn |
Fot. J. Augustyn |
Składniki:
- 5 plastrów schabu grubości 1,5 cm.
- 1 jajko
- 1 łyżeczka Ziarenek Smaku Winiary
- pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- oliwa do smażenia
Fot. J. Augustyn |
Rozklepujemy schab. Jajko, przyprawę, pieprz i odrobinę wody roztrzepujemy.
Fot. J. Augustyn |
Dodajemy utłuczone kotlety i zostawiamy na kilka minut.
Fot. J. Augustyn |
Fot. J. Augustyn |
Fot. J. Augustyn |
Po tym czasie rozgrzewamy oliwę na patelni. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na gorący tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy gorące z ziemniakami i sałatką.
Można zjeść również na zimno np. jako wkładkę do kanapki.
Taki sposób przyrządzenia kotletów schabowych gwarantuje ich soczystość, miękkość i chrupkość!
Smacznego!:)
Schabowe w takim wydaniu, to istny rarytas !
OdpowiedzUsuńCzy rarytas nie wiem:) ale moi chłopcy byli bardzo szczęśliwi, że w końcu zrobiłam ich ulubione kotleciki! Jak to oni mówią wszystkie są dobre ale moje najlepsze!:) A mnie oczywiście w tym momencie duma rozpiera, że im "dogodziłam":)
Usuńwg mnie to podstawowy sposób przyrządzania schabowych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Tapenda
Pewnie masz rację, ale wcześniej znałam inny, i kotlety były suche:( Te są soczyste oczywiście nie od tłuszczu a od soków własnych:)
UsuńSuper mi tez czesto wychodzą suche :( Dzisiaj spróbuje z Twojego przepisu:):)
OdpowiedzUsuńWszystko fajnie, pięknie, ale po co te ziarenku smaku. Toż to sama chemia jest.
OdpowiedzUsuńKotleciki wychodzą naprawdę smaczne i soczyste tylko ja zrezygnowałam z ziarenek smaku bo to faktycznie sama chemia i dałam po prostu sól,pieprz i paprykę słodką :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKotleciki faktycznie wychodzą pyszne i soczyste :) tylko ja zrezygnowałam z ziarenek smaku bo to faktycznie sama chemia i dałam sól,pieprz i paprykę słodką :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZiarenka smaku Winiary? - szkoda marnować zdrowie swoje oraz rodziny, i jeszcze zachęcać do tego innych - radzę zmodyfikować przepis, bo prawdziwe gotowanie bierze się z natury, a nie z sztuczności . Z przepisu nie wynika też, który z etapów przygotowania schabowego ma zagwarantować jego miękkość...
OdpowiedzUsuńRacja pora na modyfikację przepisu :)
Usuń