Przejdź do głównej zawartości

Szpinak w roli głównej

Fot. J. Augustyn






Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Składniki:
250 g makaronu rurki
200g makaronu muszelki
500 g szpinaku (mrożony rozdrobniony)
300 g szynki drobiowej (może być konserwowa)
7 ząbków czosnku
1/2 kostki masła
10 plastrów sera żółtego
sos w torebce cztery sery Winiary
1 szklanka mleka
sól i pieprz do smaku

Makaron ugotować al dente. Można każdy z osobna, albo zacząć od rurek i po dwóch minutach wrzucić muszelki. Gotować ok. 9 minut w sumie. Odcedzić i przepłukać zimną wodą. Wsypać do naczynia żaroodpornego. Mocno oprószyć pieprzem i odrobiną soli i wymieszać.

Szynkę pokroić w drobne paseczki długości ok. 5 cm. usmażyć do zrumienienia na połowie masła.  Przełożyć na makaron.

Czosnek obrać i rozdrobnić wyciskając przez praskę. Rozgrzać patelnię z połową masła i przesmażyć czosnek, kiedy ładnie lekko się zrumieni dodać szpinak (zamrożony)  i rozmrozić. Doprowadzić do odparowania wody. Zdjąć z ognia.
Szpinak kładziemy łyżką na szynce i rozprowadzamy na całej powierzchni.
Sos cztery sery rozprowadzamy w 1 szklance wody następnie dodajemy 1/2 szkl. mleka i mieszamy. Zalewamy zapiekankę.
Plasterki sera kroimy na pół i robimy ruloniki, wtykamy  je w szpinak .

Zapiekamy 35 minut bez przykrycia w 200 stopniach C. 

Fot. J. Augustyn





Podajemy gorące. Do tej zapiekanki nic więcej nie trzeba dodawać. Jest tak aromatyczna, że nawet najwybredniejsi ją pokochają.

Komentarze

  1. Pyszna zapiekanka! I bardzo apetyczne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanka wyśmienicie smakuje, przyznam, że nie myślałam, że wyjdzie tak smaczna!:) Dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia