Fot. J. Augustyn |
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
Składniki:
250 g makaronu rurki
200g makaronu muszelki
500 g szpinaku (mrożony rozdrobniony)
300 g szynki drobiowej (może być konserwowa)
7 ząbków czosnku
1/2 kostki masła
10 plastrów sera żółtego
sos w torebce cztery sery Winiary
1 szklanka mleka
sól i pieprz do smaku
Makaron ugotować al dente. Można każdy z osobna, albo zacząć od rurek i po dwóch minutach wrzucić muszelki. Gotować ok. 9 minut w sumie. Odcedzić i przepłukać zimną wodą. Wsypać do naczynia żaroodpornego. Mocno oprószyć pieprzem i odrobiną soli i wymieszać.
Szynkę pokroić w drobne paseczki długości ok. 5 cm. usmażyć do zrumienienia na połowie masła. Przełożyć na makaron.
Czosnek obrać i rozdrobnić wyciskając przez praskę. Rozgrzać patelnię z połową masła i przesmażyć czosnek, kiedy ładnie lekko się zrumieni dodać szpinak (zamrożony) i rozmrozić. Doprowadzić do odparowania wody. Zdjąć z ognia.
Szpinak kładziemy łyżką na szynce i rozprowadzamy na całej powierzchni.
Sos cztery sery rozprowadzamy w 1 szklance wody następnie dodajemy 1/2 szkl. mleka i mieszamy. Zalewamy zapiekankę.
Plasterki sera kroimy na pół i robimy ruloniki, wtykamy je w szpinak .
Zapiekamy 35 minut bez przykrycia w 200 stopniach C.
Podajemy gorące. Do tej zapiekanki nic więcej nie trzeba dodawać. Jest tak aromatyczna, że nawet najwybredniejsi ją pokochają.
Pyszna zapiekanka! I bardzo apetyczne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńZapiekanka wyśmienicie smakuje, przyznam, że nie myślałam, że wyjdzie tak smaczna!:) Dziękuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń