Obiecany przepis na Pink Velvet Cake i krótka relacja z castingu do Master Chef:)
Pieczemy tradycyjny biszkopt.
na ciasto:
- 8 jajek rozdzielonych
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 g. barwnika wiśniowego
Białka
ubić na sztywno ze szczypta soli. Dodać cukier i nadal ubijać,
następnie dodać żółtka i delikatnie zamieszać z mąką z proszkiem do
pieczenia. Dodać barwnik, zamieszać.
Dwie tortownice o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Upiec 40 min w temp. 180 stopni C.
Masa:
- 1 kostka masła
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 litra mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1/2 kieliszka spirytusu
Masło ucieramy na pulchną masę z uprzednio przygotowanym budyniem zgodnie z przepisem na opakowaniu, lecz z dodatkiem 5 łyżek cukru i cukru waniliowego.
Przekładamy biszkopt masą ok. 1-1 i 1/2 cm. Przykrywamy drugim biszkoptem. Reszta masy smarujemy wierzch i boki tortu i dekorujemy według uznania. Ja użyłam pestek granatu.
A teraz krótka relacja z castingu do Master Chef w Krakowie gdzie byłam i świetnie się bawiłam:)
Byłam zaskoczona telefonem od miłej Pani, która zadzwoniła i zapytała, czy wysłałam wypełniony formularz zgłoszeniowy do programu Master Chef, po moim potwierdzeniu tego faktu zadała mi szereg pytań, i zaprosiła na casting do Krakowa....
Byłam tam i widziałam na własne oczy:)
Wstałam o 3.30 spakowałam lodówkę turystyczna i w drogę. A trasa dość daleka:) Humory nam dopisywały i to bardzo, razem z synem i szwagrem podążaliśmy w świat fleszów;) Podobało mi się i organizacja i w ogóle całość castingu. Opinie na jego temat w internecie krążyły przeróżne więc się bałam, ale w gruncie rzeczy jestem bardzo zadowolona. Byłam jako jedna z pierwszych bo już o 7.00 rano. Koło 9.00 zapisałam się na casting i dostałam numerek 1010. Taki sam na moją przenośną lodówkę, którą niosłam później z synem do Tira-lodówki, zostaliśmy zauważeni przez Panią redaktorkę TVN i zapytani co niesiemy w tej skrzynce:)
Byłam tam i widziałam na własne oczy:)
Wstałam o 3.30 spakowałam lodówkę turystyczna i w drogę. A trasa dość daleka:) Humory nam dopisywały i to bardzo, razem z synem i szwagrem podążaliśmy w świat fleszów;) Podobało mi się i organizacja i w ogóle całość castingu. Opinie na jego temat w internecie krążyły przeróżne więc się bałam, ale w gruncie rzeczy jestem bardzo zadowolona. Byłam jako jedna z pierwszych bo już o 7.00 rano. Koło 9.00 zapisałam się na casting i dostałam numerek 1010. Taki sam na moją przenośną lodówkę, którą niosłam później z synem do Tira-lodówki, zostaliśmy zauważeni przez Panią redaktorkę TVN i zapytani co niesiemy w tej skrzynce:)
Chyba się jej to coś spodobało:)
Moja potrawa konkursowa to mini torcik kakaowy z masą czekoladową i ozdobami z gorzkiej czekolady ręcznie przeze mnie robionymi.
Po ocenie mojego dzieła zostałam zapytana przez Panią jurorkę, czy wiem jak przygotować comber jagnięcy, oraz przez drugiego Pana jurora czy poza deserami umiem robić jeszcze coś innego w kuchni:) Zgadnijcie co powiedziałam:) Później szereg innych pytań i po bólu:) Byłam wolna i z głową pełną marzeń o dalszym etapie, udałam się na zasłużony odpoczynek i konsumpcję;)
Moja potrawa konkursowa to mini torcik kakaowy z masą czekoladową i ozdobami z gorzkiej czekolady ręcznie przeze mnie robionymi.
Po ocenie mojego dzieła zostałam zapytana przez Panią jurorkę, czy wiem jak przygotować comber jagnięcy, oraz przez drugiego Pana jurora czy poza deserami umiem robić jeszcze coś innego w kuchni:) Zgadnijcie co powiedziałam:) Później szereg innych pytań i po bólu:) Byłam wolna i z głową pełną marzeń o dalszym etapie, udałam się na zasłużony odpoczynek i konsumpcję;)
Dziś w Dzień Dobry TVN miedzy 8.30 a 11.00 ma być jeden z wywiadów ze mną:) Mam nadzieję, że będzie jak powiedziała Pani redaktor, swoją droga obie Panie były bardzo miłe:) Zapraszam do oglądania, a tymczasem możecie mnie zobaczyć w krótkich relacjach na żywo z czołówki programu Master Chef w TVN z piątku, które już są w sieci na stronie Dzień Dobry TVN. Poniżej link do strony:
http://dziendobry.tvn.pl/video/casting-do-masterchef-co-przygotowali-uczestnicy,1,newest,49234.html
Nie publikuje Wam zdjęć z tego fantastycznego wydarzenia, pomimo iż mam ich bardzo dużo. Jeśli będziecie chcieli zaglądnijcie do linka:) Na castingu dostałam informacje, że nie wolno ich publikować. Widzę, że u innych jest ich sporo, nawet ze środka, gdzie rozgrywały się zmagania uczestników. Każdy robi co che:)
Jeśli sami nie startujecie do konkursu to trzymajcie kciuki za mnie:)
WoW! ALe mnie zaskoczyłaś, brawo! Super, już trzymam kciuki;) A torcik przepiękny, rozmarzyłam się podziwiając zdjęcia;)
OdpowiedzUsuńJeszcze raz Gratuluję i trzymam mocno kciuki, żebyś się dostała, skoro to twoje marzenie;)
O czym marzyłaś Ewuś?:) Dziękuję za uznanie:) Ty kochasz robić chleby ja torty:) Tak, bardzo chcę się dostać dalej:) Pozdrawiam:)
Usuńpink velvet cake lub red velvet cake to wspaniała klasyka :)na pewno spróbuję go upiec i odrazu dam Ci znać jeśli chcesz jak wyszedł :)
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o MasterChefa czeka mnie casting we wtorek we Wrocławiu.Bardzo się obawiam,ale być może się uda...zobaczymy
wszystkiego smacznego Ci życzę i powodzenia :)
Oczywiście że chcę:) Koniecznie się pochwal:) Dziękuję i wzajemnie:)
UsuńDobrze się domyśliłam!!! gratuluję i CHOLERNIE, NAJMOCNIEJ JAK UMIEM i SZERZE trzymam kciuki!!! uwielbiam ten program i będę śledzić pilnie! Mam nadzieję, że Ci się uda, bo pomysłów masz miliony, wspaniałą wyobraźnię twórcza i zdolne łapki!!! idę zobaczyć na stronę, a z rana oglądam TVN. Kurde, ale się cieszę!!!
OdpowiedzUsuńłoj, zapomniałam z wrażenia. Ciasto Twoje rewelka, chętnie skorzystam z przepisu przy jakiejś wykwintnej okazji.Pozdrawiam serdecznie :)))))
OdpowiedzUsuńMiałaś rację:) Gratulacje przyjmuję, ale nie dziękuję i proszę o kopniaka na szczęście:) Ciasto pycha! Polecam zrobić nie jest drogie więc spokojnie nawet na niedzielę można:) Pozdrawiam:):*
Usuńno to masz kopniaka solidnego /_ (to moja rozmachana noga jakby co)Kurde, ale się cieszę, NO!!!!
UsuńCiasto wygląda bardzo dystyngowanie, a za casting trzymam kciuki. Czuję, że to będzie o wiele większy hit niż Kuchenne Rewolucje. No i więcej pomysłów na dania chyba pochłoniemy z tego programu. Swoją drogą z szacunkiem i podziwieniem będę oglądać występujących tam uczestników.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny:) Tez mam nadzieje że to będzie hit i chciałabym wziąć w nim udział:) Pozdrawiam :)
Usuńtorcik przepiękny, kciuki trzymam !
OdpowiedzUsuńŚwietnie, tylko pamiętaj nie otwierać rąk przynajmniej do 4 lipca, a najlepiej do 12-stego:) Dzięki z opinie o torciku:)Pozdrawiam :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńPowodzenia.Musiało to byc super przezycie. dekoracja red velvet bardzo bardzo mi sie poodba:)
OdpowiedzUsuńNie dziękuję:) żeby nie zapeszyć:) Przeżycie niesamowite! Bardzo się cieszę, że tam byłam i mam nadzieje być nadal:) Pozdrawiam :)
Usuńoczywiście trzymam kciuki! bardzo baaaaardzo mocno! sama nie miałam odwagi żeby tam pójść:/
OdpowiedzUsuńciasto niesamowite!
Tylko mocno proszę;) Ciasto pycha wiec polecam serdecznie:) Miłej niedzieli:)
UsuńJa też oglądałam filmik i Cię widziałam:) Będę trzymać kciuki! :)
OdpowiedzUsuńMilo mi:) Bardzo się cieszę, że Ci się spodobało:) Pozdrawiam :)
UsuńSuper, gratuluje!
OdpowiedzUsuńZ przyczyn oczywistych nie dziękuję:) Pozdrawiam :)
UsuńOj oj oj trzymam kciuki!!!!!! A wiadomo na jakim kanale będzie można oglądać ten program? Chętnie zobaczę jak to wygląda :) Mam nadzieję, że też będziesz pisała Nam tutaj co i jak w programie, bo wiadomo, że inaczej jak się ogląda i inaczej jak się tam jest :)
OdpowiedzUsuńzapewne na TVN to Ich program:) Zapraszam i mam nadzieje być w tym telewizorze!:) Pozdrawiam :)
Usuńno to czekam z niecierpliwością :D Oczywiście nie na program, tylko na Ciebie!
UsuńTort piękny:) Trzymam kciuki !!
OdpowiedzUsuńMocno więc dmucham, a Ty zaciskaj:) Pozdrawiam :)
UsuńJolus trzymam mocno, rękoma i czym sie tylko da, bede Ci kibicowac z calych sil a teraz pedze zobaczyc ten link...
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się spodoba:) Pozdrawiam :)
Usuńtrzymam kciuki, a w następnej edycji wystartuję:)
OdpowiedzUsuńPolecam! bardzo fajne przeżycie. Budująco - podniecające można by rzec:) Pozdrawiam :)
Usuńjak usłyszałam reklamę o tym programie od razu zadałam sobie pytanie 'ile osób prowadzących znane mi blogi kulinarne weźmie w tym udział" :) Warto gonić marzenia
OdpowiedzUsuńWarto to prawda!:)
UsuńOczywiście torcik przepiękny, życzę Ci Jolu wszystkiego naj... na pewno się uda, szkoda tylko, że nie będę mogła Cię zobaczyć w TV, ale póki co zadowolę się linkiem. Trzymam gorąco kciuki i życzę powodzenia, uściski :)
OdpowiedzUsuńZaczyna brakować mi słów:) Pozdrawiam :)
UsuńŚliczne zdjęcia i ciasto!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
torcik cudny! zycze powodzenia:)
OdpowiedzUsuńDziękuje za torcik, a tak to nie dziękuję:) za wcześnie:) Pozdrawiam :)
UsuńTrzymam kciuki i podziwiam za odwage !
OdpowiedzUsuńOdwaga jest, umiejętności też:) Odrobiny szczęścia mi potrzeba:) Pozdrawiam :)
Usuńjuż wiem gdzie wykorzystam Twoje ciasto! zostałam poproszona o przygotowanie małego przyjęcia ślubnego, bo moi przyjaciele właśnie się pobierają w lipcu, poza całym menu (które mam obmyśleć) mam zrobić też ciasta. I pomyślałam sobie, że Twoje jest bardzo efektowne i myślę, że zaskoczy gości, a jeszcze jak zrobię w kształcie serca to już będzie odjazd. Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, rzeczywiście kształcie serca będzie się pięknie prezentował:) Pozdrawiam :)
UsuńWidziałam materiał o tym programie w DDTVN :-) Trzymam kciuki, powodzenia!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia i piękny tort :-)
Dziękuję za opinię za tort i zdjęcia:) Pozdrawiam serdecznie Basiu:)
UsuńSuper!! Trzymam kciuki żebyś została Polskim Masterchiefem:))
OdpowiedzUsuńTrzymaj!:) Muszę powiedzieć nie dziękuję, ale wiesz...:):*
UsuńTrzymam kciuki! Tort c u d o w n y!!!
OdpowiedzUsuńCiesze się, że Ci się podoba:) Pozdrawiam :)
Usuń