Przejdź do głównej zawartości

Pink Velvet Cake i MasterChef


Obiecany przepis na Pink Velvet Cake i krótka relacja z castingu do Master Chef:)



Pieczemy tradycyjny biszkopt.

na ciasto:

  • 8 jajek rozdzielonych
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 5 g. barwnika wiśniowego


Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Dodać cukier i nadal ubijać, następnie dodać żółtka i delikatnie zamieszać z mąką z proszkiem do pieczenia. Dodać barwnik, zamieszać.
Dwie tortownice o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Upiec 40 min w temp. 180 stopni C.



 Masa:

  • 1 kostka masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 litra mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1/2 kieliszka spirytusu

Masło ucieramy na pulchną masę  z uprzednio przygotowanym budyniem zgodnie z przepisem na opakowaniu, lecz z dodatkiem 5 łyżek cukru i cukru waniliowego.




Przekładamy biszkopt masą ok. 1-1 i 1/2 cm. Przykrywamy drugim biszkoptem. Reszta masy smarujemy wierzch i boki tortu i dekorujemy według uznania. Ja użyłam pestek granatu.









A teraz krótka relacja z castingu do Master Chef w Krakowie gdzie byłam i świetnie się bawiłam:)

Byłam zaskoczona telefonem od miłej Pani, która zadzwoniła i zapytała, czy wysłałam wypełniony formularz zgłoszeniowy do programu Master Chef, po moim potwierdzeniu tego faktu zadała mi szereg pytań, i zaprosiła na casting do Krakowa....

Byłam tam i widziałam na własne oczy:) 
Wstałam o 3.30  spakowałam lodówkę turystyczna i w drogę. A trasa dość daleka:) Humory nam dopisywały i to bardzo, razem z synem i szwagrem podążaliśmy w świat fleszów;) Podobało mi się i organizacja i w ogóle całość castingu. Opinie na jego temat w internecie krążyły przeróżne więc się bałam, ale w gruncie rzeczy jestem bardzo zadowolona. Byłam jako jedna z pierwszych bo już o 7.00 rano. Koło 9.00 zapisałam się na casting i dostałam numerek 1010. Taki sam na moją przenośną lodówkę, którą niosłam później z synem do Tira-lodówki, zostaliśmy zauważeni przez  Panią redaktorkę TVN  i zapytani co niesiemy w tej skrzynce:)
Chyba się jej to coś spodobało:) 
Moja potrawa konkursowa to mini torcik kakaowy z masą czekoladową i ozdobami z gorzkiej czekolady ręcznie przeze mnie robionymi.
Po ocenie mojego dzieła zostałam zapytana przez Panią jurorkę, czy wiem jak przygotować comber jagnięcy, oraz przez drugiego Pana jurora czy poza deserami umiem robić jeszcze coś innego w kuchni:) Zgadnijcie co powiedziałam:) Później szereg innych pytań i po bólu:) Byłam wolna i z głową pełną marzeń o dalszym etapie, udałam się na zasłużony odpoczynek i konsumpcję;)



Dziś w Dzień Dobry TVN miedzy 8.30 a 11.00 ma być jeden z wywiadów ze mną:) Mam nadzieję, że będzie jak powiedziała Pani redaktor, swoją droga obie Panie były bardzo miłe:) Zapraszam do oglądania, a tymczasem możecie mnie zobaczyć w krótkich relacjach na żywo z czołówki programu Master Chef w TVN z piątku, które już są w sieci na stronie Dzień Dobry TVN. Poniżej link do strony: 

http://dziendobry.tvn.pl/video/casting-do-masterchef-co-przygotowali-uczestnicy,1,newest,49234.html


Nie publikuje Wam zdjęć z tego fantastycznego wydarzenia, pomimo iż mam ich bardzo dużo. Jeśli będziecie chcieli zaglądnijcie do linka:) Na castingu dostałam informacje, że nie wolno ich publikować.  Widzę, że u innych jest ich sporo, nawet ze środka, gdzie rozgrywały się zmagania uczestników. Każdy robi co che:)


Jeśli sami nie startujecie do konkursu to trzymajcie kciuki za mnie:) 






Komentarze

  1. WoW! ALe mnie zaskoczyłaś, brawo! Super, już trzymam kciuki;) A torcik przepiękny, rozmarzyłam się podziwiając zdjęcia;)

    Jeszcze raz Gratuluję i trzymam mocno kciuki, żebyś się dostała, skoro to twoje marzenie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O czym marzyłaś Ewuś?:) Dziękuję za uznanie:) Ty kochasz robić chleby ja torty:) Tak, bardzo chcę się dostać dalej:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. pink velvet cake lub red velvet cake to wspaniała klasyka :)na pewno spróbuję go upiec i odrazu dam Ci znać jeśli chcesz jak wyszedł :)
    Jeżeli chodzi o MasterChefa czeka mnie casting we wtorek we Wrocławiu.Bardzo się obawiam,ale być może się uda...zobaczymy
    wszystkiego smacznego Ci życzę i powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że chcę:) Koniecznie się pochwal:) Dziękuję i wzajemnie:)

      Usuń
  3. Dobrze się domyśliłam!!! gratuluję i CHOLERNIE, NAJMOCNIEJ JAK UMIEM i SZERZE trzymam kciuki!!! uwielbiam ten program i będę śledzić pilnie! Mam nadzieję, że Ci się uda, bo pomysłów masz miliony, wspaniałą wyobraźnię twórcza i zdolne łapki!!! idę zobaczyć na stronę, a z rana oglądam TVN. Kurde, ale się cieszę!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. łoj, zapomniałam z wrażenia. Ciasto Twoje rewelka, chętnie skorzystam z przepisu przy jakiejś wykwintnej okazji.Pozdrawiam serdecznie :)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałaś rację:) Gratulacje przyjmuję, ale nie dziękuję i proszę o kopniaka na szczęście:) Ciasto pycha! Polecam zrobić nie jest drogie więc spokojnie nawet na niedzielę można:) Pozdrawiam:):*

      Usuń
    2. no to masz kopniaka solidnego /_ (to moja rozmachana noga jakby co)Kurde, ale się cieszę, NO!!!!

      Usuń
  5. Ciasto wygląda bardzo dystyngowanie, a za casting trzymam kciuki. Czuję, że to będzie o wiele większy hit niż Kuchenne Rewolucje. No i więcej pomysłów na dania chyba pochłoniemy z tego programu. Swoją drogą z szacunkiem i podziwieniem będę oglądać występujących tam uczestników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny:) Tez mam nadzieje że to będzie hit i chciałabym wziąć w nim udział:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. torcik przepiękny, kciuki trzymam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, tylko pamiętaj nie otwierać rąk przynajmniej do 4 lipca, a najlepiej do 12-stego:) Dzięki z opinie o torciku:)Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Powodzenia.Musiało to byc super przezycie. dekoracja red velvet bardzo bardzo mi sie poodba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziękuję:) żeby nie zapeszyć:) Przeżycie niesamowite! Bardzo się cieszę, że tam byłam i mam nadzieje być nadal:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. oczywiście trzymam kciuki! bardzo baaaaardzo mocno! sama nie miałam odwagi żeby tam pójść:/
    ciasto niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko mocno proszę;) Ciasto pycha wiec polecam serdecznie:) Miłej niedzieli:)

      Usuń
  9. Ja też oglądałam filmik i Cię widziałam:) Będę trzymać kciuki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Milo mi:) Bardzo się cieszę, że Ci się spodobało:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Z przyczyn oczywistych nie dziękuję:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Oj oj oj trzymam kciuki!!!!!! A wiadomo na jakim kanale będzie można oglądać ten program? Chętnie zobaczę jak to wygląda :) Mam nadzieję, że też będziesz pisała Nam tutaj co i jak w programie, bo wiadomo, że inaczej jak się ogląda i inaczej jak się tam jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapewne na TVN to Ich program:) Zapraszam i mam nadzieje być w tym telewizorze!:) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. no to czekam z niecierpliwością :D Oczywiście nie na program, tylko na Ciebie!

      Usuń
  12. Tort piękny:) Trzymam kciuki !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mocno więc dmucham, a Ty zaciskaj:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Jolus trzymam mocno, rękoma i czym sie tylko da, bede Ci kibicowac z calych sil a teraz pedze zobaczyc ten link...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się spodoba:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  14. trzymam kciuki, a w następnej edycji wystartuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! bardzo fajne przeżycie. Budująco - podniecające można by rzec:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  15. jak usłyszałam reklamę o tym programie od razu zadałam sobie pytanie 'ile osób prowadzących znane mi blogi kulinarne weźmie w tym udział" :) Warto gonić marzenia

    OdpowiedzUsuń
  16. Oczywiście torcik przepiękny, życzę Ci Jolu wszystkiego naj... na pewno się uda, szkoda tylko, że nie będę mogła Cię zobaczyć w TV, ale póki co zadowolę się linkiem. Trzymam gorąco kciuki i życzę powodzenia, uściski :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Śliczne zdjęcia i ciasto!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. torcik cudny! zycze powodzenia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za torcik, a tak to nie dziękuję:) za wcześnie:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  19. Trzymam kciuki i podziwiam za odwage !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odwaga jest, umiejętności też:) Odrobiny szczęścia mi potrzeba:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  20. już wiem gdzie wykorzystam Twoje ciasto! zostałam poproszona o przygotowanie małego przyjęcia ślubnego, bo moi przyjaciele właśnie się pobierają w lipcu, poza całym menu (które mam obmyśleć) mam zrobić też ciasta. I pomyślałam sobie, że Twoje jest bardzo efektowne i myślę, że zaskoczy gości, a jeszcze jak zrobię w kształcie serca to już będzie odjazd. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, rzeczywiście kształcie serca będzie się pięknie prezentował:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  21. Widziałam materiał o tym programie w DDTVN :-) Trzymam kciuki, powodzenia!
    Piękne zdjęcia i piękny tort :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię za tort i zdjęcia:) Pozdrawiam serdecznie Basiu:)

      Usuń
  22. Super!! Trzymam kciuki żebyś została Polskim Masterchiefem:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymaj!:) Muszę powiedzieć nie dziękuję, ale wiesz...:):*

      Usuń
  23. Trzymam kciuki! Tort c u d o w n y!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że Ci się podoba:) Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia