Sezon na cukinię w pełni, mam jej tyle, że ciągle wymyślam coś nowego, innego i smacznego.
Chodziły za mną gołąbki, ale myśl o gotowaniu liści kapusty mnie zniechęciła więc zrobiłam to:)
Danie można wykonać w dwóch wersjach. Nadziewana cukinia i kule.
Na dwie porcje cukinii i osiem kul..
Potrzebujemy:
- 1 duża cukinia ok. 1.5 - 2 kg
- 2 torebki ryżu
- 1 torebka kaszy gryczanej
- 1 torebka kaszy jęczmiennej
- 2 duże marchewki
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- 1/2 świeżego brokuła
- mięso z pieczonej piersi kaczki (lub kurczaka)
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Cukinię kroimy wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne. Pestki wyrzucamy, natomiast białą część (miąższ) wykrawamy również i mielimy w maszynce do mięsa razem z mięsem, marchwią, cebulą i czosnkiem.
Smażymy przez ok. 15 min uważając, aby się nie przypaliło. Ryż i obie kasze gotujemy (osobno) i wystudzone mieszamy z farszem mięsnym oraz pieprzem, sola i brokułem. Nadziewamy kopiato cukinię i z pozostałej części formujemy kule.
Cukinię wkładamy do naczynia żaroodpornego, lub do brytfanki do pieczenia ciasta. Kule układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy wszystko do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 50 min.
Przygotowujemy sos pomidorowy:
- 1 koncentrat pomidorowy
- 5 ząbków czosnku
- suszona bazylia, oregano i tymianek
- 1 litr wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżeczki ziarenek smaku Winiary
Składniki zagotowujemy i podbijamy mąką ziemniaczaną.
Polewamy upieczone kule i cukinię. Zjadamy na gorąco:)
Smacznego:)
uwielbiam nadziewane jarzynki :) każde i czymkolwiek ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
kuli z cukinią jeszcze nie robiłam, te z marchewką bardzo często, ale ta cukinia, to doskonały pomysł ;)
OdpowiedzUsuń