Najprostsze i najszybsze w świecie leczo z cukinii.
Tu nie trzeba za wiele pisać. Trzeba podać przepis, bo obiadek pierwsza klasa i nigdy się nie nudzi:)
Składniki:
- 2 duże cukinie (ok 4 kg)
- 3 czerwone papryki
- 2 cebule
- 3 pomidory
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki majeranku
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 laski dobrej kiełbasy (podwawelska)
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Cukinię obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na paseczki długości ok. 4 cm grubości 1 - 1 1/2 cm. Paprykę również oczyścić z nasion i pokroić. Cebulę obrać i pokroić na talarki. Wrzucić na rozgrzaną wysoka patelnię.Lekko podsmażyć i przełożyć do wysokiego garnka z odrobina oliwy. Nastawić na średni ogień. Paprykę wrzucić na patelnie i przesmażyć do zmięknięcia. Cukinię partiami wrzucać na patelnie i w momencie kiedy lekko zmięknie przekładać do garnka z cebula i papryką. Włożyć wszystkie przyprawy i drobno pokrojonego pomidora oraz przecier pomidorowy. Na tej samej patelni usmażyć przekrojona wzdłuż, a potem na cienkie kawałeczki kiełbaskę. Przełożyć go garnka i wszystko razem dusić do momentu całkowitej miękkości cukinii. W razie konieczności można dodać odrobinę wody do lecza, ja nie miałam takiej potrzeby.
Smacznego:)
Uwielbiam takie proste i pyszne dania!
OdpowiedzUsuńMy też:)
Usuńwspaniałe leczo! uwielbiam takie jedzonko!:)
OdpowiedzUsuńNawet na upalne dni jest wspaniałe:)
Usuńja tez przepadam za takimi daniami.Super!
OdpowiedzUsuńBasieńko takie są najlepsze:)
UsuńLubię nadać leczu lekkiego kopa papryczką chilli :)
OdpowiedzUsuńMój mąż też Tomaszu, ale tym razem ja gotowałam:)
UsuńWspaniały przepis, danie wygląda przepysznie :) Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSamantho jest rewelacyjne:)
UsuńCzęsto takie robię, jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńJa chyba nawet ostatnio za często:) Niby porcja spora, a znika w tempie błyskawicznym:)
UsuńWygląda na naprawdę smaczne.
OdpowiedzUsuńtrafiłaś w moje gusta idealnie:)
OdpowiedzUsuńleczo <3 uwielbiam! zawsze gdy robię, pakuję do słoików i mogę się nim cieszyć przez cały rok ;)
OdpowiedzUsuńi właśnie dlatego kocham ten czas!!! u mnie wczoraj leczowałam wszystko. Papryką u nas już po 5zł więc kupiłam dwa kilo, do tego cukinię, pomidory , cebulka i kiełbacha dobrze wędzona. Raj dla podniebienia. Oprócz tego wieczorem usmażyłam placki do tortilli, trochę leczo wymieszałam na zimno z kapustą pekińską i pieczarkami. Wysmarowałam placki, położyłam ser żółty z ogórkiem i zapiekłam. W ten sposób wyszło lavash leczowate ale jakże cudne w smaku:))) muszę zrobić zapasy na zimę tego cuda!!! Po kolacji muszę sięgnąć po rapaholin lub nospę ale co zjem to moje :))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń