Warzywa w mojej kuchni są zawsze. Czerwonego buraczka najbardziej lubimy w ćwikle, i barszczyku. Przeglądając blog jednej z blogerek natknęłam się na cisto buraczane, które wydawało mi się być podobne do tego mojego z cukinią.
Smak jednak inny, ciekawy. ...
Kolor jaki chciałam uzyskać niestety nie wyszedł:( ale paseczki buraka jakie widoczne są w cieście nadały mu bardzo oryginalnego wyglądu.
Zapraszam na ciasto buraczane:)
- 3 szklanki tartych buraków (surowych, startych na drobnych oczkach)
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 6 jaj
- 1 niepełna szkl. oleju
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
- sok z 1 cytryny
Białka ubić z cukrem. Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać i delikatnie połączyć z pianą. Wylać na blaszkę wysypaną bułką tartą. Piec w 180°C przez ok. 1 godzinę do suchego patyczka.
Znika w tempie błyskawicznym:)
Smacznego:)
buraczkowe? To dopiero nowość :) Nie pomyślałabym, że ma w składzie warzywa
OdpowiedzUsuńChyba nie nowość, ale dla mnie niewątpliwie tak:) Smakowało wszystkim więc będzie powtórka:)
UsuńWygląda pięknie, a powiedz jak smakuje? Jest wyczuwalny burak?
OdpowiedzUsuńBurak jest wyczuwalny, ale jego smak jest bardzo łagodny. Ogólnie bardzo smaczne ciasto:)
Usuńz burakami? ale super pomysł. :)
OdpowiedzUsuńTak jest:) Bardzo nam smakowało:)
UsuńŚwietny pomysł. Lubię takie wypieki ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się i zapraszam na ciasto z cukinią:)
UsuńWypróbuję!
OdpowiedzUsuńCieszę się:) Koniecznie pochwal sie rezultatem:) Pozdrawiam:)
UsuńBuraczkowego jeszcze nie widziałem :) Burak zawsze mi się kojarzył z daniami słonymi, ale w sumie marchewka kiedyś też, a teraz uwielbiam ciasto marchewkowe ;)
OdpowiedzUsuń