Przejdź do głównej zawartości

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii





Przepis na ten pasztet dostałam od mojej mamy.  To mistrzyni w przygotowywaniu takiego rodzaju potraw. Kiedy tylko pojawiają się na stole zaraz znikają w tajemniczych okolicznościach:)
Cukinii u nas dostatek więc próbujemy nowych smaków, tak więc postanowiłam, że spróbuję i ja sama. To mój pierwszy pasztet jaki upiekłam i mogę z całą pewnością powiedzieć, że nie ostatni:)

Składniki na 1 długą keksówkę:

1 papryka czerwona
6 dużych pieczarek
1 cebula
3 szklanki startej na drobnych oczkach cukinii bez skóry
2 szkl bułki tartej
20 dkg sera żółtego
3 jajka
1 łyżka Jarzynki Winiary 
pieprz i sól do smaku

Paprykę, pieczarki i cebulę posiekać drobno, każde z osobna. Przesmażyć na patelni zaczynając od cebulki, następnie papryki i na końcu pieczarek. Dusić pod przykryciem ok. 20 min. Następnie zdjąć pokrywę i odparować cały nadmiar wody. W dużym naczyniu wymieszać cukinię (nie odciskać), bułkę tartą, ser starty na tarce o grubych oczkach, żółtka, warzywa z patelni, przyprawy.  Dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Przełożyć co foremki wyłożonej folią aluminiową, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C i piec przez 1 1/2 godziny. W razie potrzeby temperaturę skręcić do 180 stopni C.


Pasztet z cukinii


Pasztet jest bardzo smaczny, delikatny i pożywny. Jak widzicie nie ma w nim ani grama mięsa, ale myślę, że gdyby dodać do niego jakiejś wędlinki, mógłby wyjść równie znakomicie. Pasztet możecie podać jako przystawkę, jako dodatek do kanapek, albo zapanierować w jajku i bułce i podać do obiadu.


Pasztet z cukinii



Pasztet z cukinii



Smacznego:)

Komentarze

  1. Łooo kurczaki, już myślałam, że to ja specjalizuję się w klopsach i pasztetach wszelkich a tu proszę cukinia w roli głównej. Tego jeszcze nie piekłam, z pewnością wykorzystam, bo na cukinię w całości patrzeć już nie mogę. Pozdrawiam ciepło kami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też cukinii dostatek:) Więc kombinuję:) Wyszło całkiem fajnie:) Polecam:)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie. Chętnie wypróbuję przepis, bo mam nadmiar cukinii. Tylko tą jarzynkę bym wywaliła

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm! Ja też na dziś zaplanowałam podobny :) Wygląda przepysznie, i jeszcze te pieczarki w środku! Pychota!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jutro u Ciebie skosztujemy Mariko:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. wygląda nieziemsko:) jeszcze takiego nie robiłam i nie jadłam, ale widzę, że dużo tracę:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie powinnaś zrobić:) Nie pożałujesz:)Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Ojeej :) uwielbiam cukinię... a taki pasztecik, mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak:) A dziś był odsmażany w panierce:) Pycha:)

      Usuń
  6. Bardzo smakowity, świetnie wygląda dzięki kawałkom papryki i pieczarek w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam cukinię więc przepis zapisuję sobie w kategorii "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też nie próbowałam robić pasztetu z cukinii, a samą cukinię uwielbiam. Więc chyba przepis przetestuję!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia