Te ciasteczka to istna rozpusta!
Z całą pewnością nie można ich zaliczyć do ciasteczek niskokalorycznych:) Ale są rewelacyjne w smaku. Lekkie i chrupiące. Ciasto przypomina ciasto francuskie. Na słodką przekąskę wyśmienite!
Składniki na ok. 30 szt.
- 25 dkg. sera białego (chudego)
- 25 dkg mąki
- 25 dkg. margaryny
- 1 cukier wanilinowy
- 5 łyżek kakao (słodzone w proszku)/ albo maku
- cukier puder do posypania
Z mąki, margaryny, sera i cukru wanilinowego zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
Wyjąć (podzielić na 5 części) cienko wałkować partiami. Formować w prostokąty. Na rozwałkowanym cieście posypać 1 łyżka kakao, i równo je rozprowadzić. Zwijać szerszym brzegiem w ciasny rulon. Czynność powtórzyć z każdym kawałkiem ciasta. Rulony kroić na plasterki szer. 1 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 min w temp. 190 stopni C.
Jeszcze ciepłe ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Ależ śliczne ! Z serem muszą smakować przepysznie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńtoż to prawdziwe cudeńka!
OdpowiedzUsuńcudowne!
OdpowiedzUsuńOj, wyglądają rewelacyjnie! Przed chwilą zjadłam obiad, a jak do Ciebie zajrzałam, natychmiast zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńGenialnie wyglądają! poza tym bardzo lubię takie małe, zgrabne ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńlubię ciasteczka, które ładnie sie prezentują, a te właśnie ładnie sie prezentują i właśnie zrobiłam się głodna ;(
OdpowiedzUsuńPycha! Wypróbuję na pewno! :)
OdpowiedzUsuńJuż uwielbiam te ciastka, bo ser to jeden z moich ulubionych dodatków :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka są wyśmienite :-) Niedawno dokonałam małej zmiany - jako, że jestem niecierpliwa nie chłodziłam ciasta w lodówce tylko od razu przeszłam do kolejnych czynności :-) Gdy zabrakło mi kakao zamieniłam je na mieszankę cukru z cynamonem. Są równie pyszne no i słodsze :-) Polecam :-)
OdpowiedzUsuńA moje wyszły takie dziwnie zakalcowe. Nie wiem czemu. Wszystko zrobiłam zgodnie z pezepisem. Ale smakuja cudnie. Tylko jedna obrecz w środku jest taka surowawa.
OdpowiedzUsuń