Obiecany wpis jest!:)
Trochę mi zeszło, ale tak to jest jak się pracuje w niedzielę:(
Ci którzy pracują to wiedzą, co mam na myśli, Ci którzy nie pracują i nigdy nie pracowali w weekendy nie zrozumieją:(
Serdecznie zapraszam na wypróbowanie rewelacyjnego tortu wymyślonego na poczekaniu z przyczyny banalnej:) mianowicie zbyt dużej ilości zmielonego maku:)
Z pozostałej jego części wyszedł tradycyjny japoński placek i przepis na niego wkrótce również będzie na blogu:)
Składniki na ciasto:
- 30 dkg maku + 1/2 l. mleka
- 40 dkg cukru
- 1 margaryna
- 60 dkg jabłek (szare renety)
- 9 jaj
- 9 łyżek grysiku
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
Składniki na masę krówkową:
- 1 puszka masy krówkowej HELIO
- 250 g masła
Przygotowanie maku:
Mak należy sparzyć we wrzącym mleku.
Jak się za to zabrać?
Ja robię to poprzez zagotowanie mleka i wsypanie do niego suchego maku.
Gotuję całość ok. 10 min ciągle mieszając.
Następnie zestawiam z ognia i trzymam mak w mleku przez całą noc.
Rano przecedzam mak przez bardzo geste sito (najlepiej rozłożyć na nim gazę).
Tak musi postać ok. 4 godziny.
Po tym czasie mielę mak na najmniejszych oczkach maszynki do mielenia mięsa.
Czynność powtarzam jeden raz.
Przygotowanie ciasta:
Margarynę utrzeć z cukrem na puch.
Następnie dodać po jednym żółtku i nadal ucierać.
Z białek ubić pianę ze szczyptą soli.
Do masy z margaryny i żółtek dodać mak, pozostałe sypkie składniki.
Następnie jabłka starte na tarce o grubych oczkach (lekko odciśnięte z soku) i delikatnie wymieszać.
Kolejno dodać pianę i zamieszać delikatnie ale dokładnie. Najlepiej zabierając łyżką ciasto od spodu do wierzchu w celu napowietrzenia ciasta.
Dwie średnie tortownice wyłożyć papierem co pieczenia. Wylać na nie po połowie ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 40- 50 min. Piec w termoobiegu.
Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i wystudzić.
Przygotowanie masy:
Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce masy krówkowej z ajerkoniakiem HELIO
Placki makowe przekładamy masą (ok. 4 czubate łyżki) resztą smarujemy boki i wierzch tortu.
Składniki na polewę kakaową:
- 1/2 kostki margaryny
- 4 łyżki cukru
- 4 czubate łyżki kakao
Margarynę rozpuszczamy w garnku. Następnie dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Nie może się zagotować! Dodajemy kakao. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia się składników. Studzimy ciągle mieszając.
Wystudzoną polewą oblewamy tort. Posypujemy mielonymi orzechami (ok. 2 łyżki).
Recenzja MASY KRÓWKOWEJ HELIO O SMAKU AJERKONIAKU
Jakiś czas temu otrzymałam do testowania puszkę masy ajerkoniakowej. Długo myślałam, do czego jej użyć, aby recenzja była jak najbardziej subiektywna. Wcześniej używałam takich mas różnych firm. Jednak o takim smaku było to pierwszy raz. Przesyłkę otrzymałam od Agencji SUPERB PR.
Musze stwierdzić, że masa jest bardzo smaczna dla kogoś kto lubi słodkie rzeczy:) Jest naprawdę słodka! Nawet dodana do masła nadal była słodziutka (dla moich dzieci nawet za słodka:)) dla mnie ok!:) Szczególnie, że ciasto z jej zastosowaniem przepijałam gorzką kawą:) Po prostu rewelacja.
Lekko wyczuwalny smak ajerkoniaku sprawiał, że masa jednak nie była za mdła.
Masę (gdybym miała większą ilość) wykorzystałabym do wafla, albo nadzienia ręcznie robionych czekoladek:) Nadawałaby się jak ulał:) Oczywiście puszka została wylizana do zera. Ogólnie bardzo smaczna!
A oto co o niej znalazłam na stronie Producenta.
Z pomocą masy krówkowej HELIO o smaku advocata w parę chwil wyczarujesz
pyszne desery, torty, ciasta i ciasteczka. Niepowtarzalny smak advocata
zachęca do kulinarnych eksperymentów i poszukiwania nowych połączeń
smakowych. Masą advocatową możemy zastąpić klasyczny kajmak w mazurkach,
dodać do sernika lub innego ciasta i w ten sposób stworzyć zaskakujące
oblicze tradycyjnych wypieków. Masa o smaku advocata doskonale nadaje
się do przekładania ciast, wafli, gofrów i naleśników oraz
przygotowywania pucharów lodowych i deserów. Może również posłużyć do
dekoracji domowych babeczek. Dzięki aksamitnej konsystencji masa łatwo
się rozsmarowuje na powierzchni każdego ciasta, ale z powodzeniem można
nałożyć ją także do rękawa cukierniczego i stworzyć efektowne wzory. W
połączeniu z miękkim masłem sprawdzi się także jako krem do tortów, a ze
zmrożonej masy można stworzyć pyszne wiórki do deserów i lodów.
Zgadzam się z tym i oczywiście polecam:)
Smacznego:)
ale wygląda kusząco.
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Moje "Robaczki" zjadły wszystko zanim wróciłam z pracy:)
Usuńsłodki i zachęcający... idealny na niedzielę :)
OdpowiedzUsuńTak idealny!:) Polecam:)
UsuńWygląda bardzo bogato i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBogatszy będzie placek japoński:) ale to wkrótce:)dziękuje Tomku:)
UsuńMmm... musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńBył Mariko:) Już jest zjedzony:)
Usuńo matko jedyna!!! to ciacho dla mnie bo jest maczek, masa krówkowa i polewa....wymiękam...a zdjęcia obłędne, aż się ślinię
OdpowiedzUsuńRzeczywiście jest świetne:)
UsuńSmaki iście świateczne, musi pysznie smakować ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiasta z makiem to u mnie normalność, bardzo je lubimy:)
UsuńBardzo fajne ciacho Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) Bardzo lubię mak w ciastach :)
OdpowiedzUsuń