- 1 główka kapusty białej
- 200g kaszy jęczmiennej
- 200g ryżu
- garść grzybów suszonych
- 2 cebule
- sól i pieprz do smaku
Z
kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku, takim, żeby zmieściła się do
niego cała główka kapusty gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy
kapustę w całości i gotujemy. Liście zaczną nam mięknąć i trzeba je
stopniowo wyjmować z wody, ale uważając na to, aby nie były surowe. Tak
postępujemy do całkowitego zdjęcia liści. Po
10 min. znowu ją wyjmujemy i obieramy z wierzchnich liści. Wybieramy
najładniejsze i największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego
nerwu.
Ryż i kaszę gotujemy osobno i nieco krócej niż podaje nam to Producent na
opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Grzyby moczymy i gotujemy. Cebulę
kroimy i smażymy na złoty kolor. Razem z grzybami możemy przemielić
maszynką do mięsa, albo
drobniutko pokroić. Mieszamy wszystko z kaszą i ryżem, solimy, i pieprzymy.
Farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki. Aby się nie
rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do
środka, a dopiero potem formować roladki.
Dno garnka, w którym będziemy je gotować wykładamy liśćmi
kapusty, jakich nie wykorzystaliśmy. Gołąbki układamy dociskając je
lekko do siebie, aby wypełniły całą powierzchnię w brytfannie. Gołąbki
zalewamy 1 szkl. wody i przykrywamy. Wstawiamy do pieca na ok. 1 godzinę
i pieczemy w 180 stopniach C.
Do gołąbków podajemy sos pomidorowy, mój wylądował w kieliszku:) Fajnie się prezentuje, a danie od razu nabiera innego wymiaru:) Polecam ten sposób! zaskoczcie swoich gości!:)
Smacznego:)
wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSą inne niż tradycyjne, powiedziałabym lepsze!:) Polecam:)
UsuńPysznie wyglądają ! Znakomite na wigilię ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNo tak, wigilia bez gołąbków? to nie u mnie:) Pozdrawiam Samantho i bardzo się cieszę,że do mnie zawitałaś:)
Usuń