Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z suszoną śliwką

Pierogi ze śliwką





Ciasto TU


farsz:

  • 8 dkg suszonych śliwek (nie wędzonych) 
 
Śliwki płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i czekamy aż się wystudzą. Do każdego pieroga używamy jednej śliwki. Jeśli są wyjątkowo duże możemy je przeciąć na pół. Ciasto wałkujemy nieco grubiej niż na pozostałe pierogi.



Pierogi ze śliwką










Komentarze

  1. szkoda, że kiedyś na to nie wpadłam jak miałam pełno śliwek

    OdpowiedzUsuń
  2. Wesołych, smacznych i Szczęśliwych Świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię pierogi w wersji na słodko ;)
    zjadłabym z ochotą ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja na słodko !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia