na dwa filety:
- ryba (karp, mintaj , panga, co lubicie)
- 2 cytryny
- 2 jajka
- 1/2 szk. wody
- 1 szk. maki pszennej
- 1 szk. bułki tartej
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz świeżo mielony
- olej do smażenia
Rybę
(u mnie mintaj) należy rozmrozić poprzez zanurzenie w ciepłej wodzie.
Trzeba ją kilka razy zmienić, ale nie może to być wrzątek. Jajka, sól,
sok z 1 cytryny i wodę wymieszać trzepaczką. Dodać świeżo zmielony
pieprz. Rybę pokroić na 3-4 cm kawałki i zanurzyć w jajku na ok.pół
godziny. Na patelni rozgrzać olej. Mąkę i bułkę wysypać na talerze. Rybę
wykładać pojedynczo z jajka i obtaczać w mące, następnie znów w jaku i w
bułce tartej. Kłaść na rozgrzany tłuszcz pamiętając o tym, że aby ją
ładnie na rumiano usmażyć tłuszcz powinien sięgać do połowy grubości
płata. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać na talerzu przybranym
plastrami cytryny i świeżo mielonym pieprzem z ugotowanymi ziemniakami.
klasyka na talerzu ;)
OdpowiedzUsuń