Pomysł na...
Śniadanie...
Obiad...
Deser...
Kolację...
Jak kto woli, u mnie była to kolacja. Zjedzone już dawno, ale przepis jeszcze nie opublikowany, więc...
Powiem Wam, że ten dżem jabłkowy z imbirem i mandarynką, na jaki podałam Wam przepis jest bardzo rozgrzewający! Bardzo, więc świetnie nadaje się właśnie do naleśników, które ja jem tylko na gorąco:)
Wykonujemy go przed samym spożyciem, choć mi zostało kilka łyżek i zapasteryzowałam w słoiczku, zobaczymy czy się przechowa, jeśli tak, na przyszły rok zrobię na zapas:)
kiedy go robiłam w całym domu pachniało imbirem... uwielbiam ten zapach:)
kiedy go robiłam w całym domu pachniało imbirem... uwielbiam ten zapach:)
A oto przepis na 10 sztuk naleśników i dżem
jabłkowo-imbirowo-mandarynkowy
Dżem
- 1 kg jabłek
- 1 cm 3x2x1 cm korzenia imbiru
- sok z 2 mandarynek
- cukru do smaku (ile chcecie)
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Do garnka włożyć jabłka i nastawić na kuchenkę, dodać obrany i starty na tarce imbir, sok z mandarynek i cukier. Podlać 1/4 szkl wody. Wszystko usmażyć (jabłka mają się rozpaść).
Dżem ma bardzo intensywny smak, pachnie imbirem, i lekko pali w język. Ale jest smaczny, po prostu inny. Jeśli ktoś lubi imbir, może się w nim zakochać:) Ja lubię;)
Naleśniki:
- 1 szkl mleka
- 1 szkl wody gazowanej mineralnej
- 1 łyżka oleju
- 1 jajo
- 2 szkl. maki
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
Wszystko razem zmiksować na płynną masę. Usmażyć naleśniki. Każdy smarować dżemem i składać w rożki. Podawać gorące, lekko oprószone cukrem pudrem i udekorowane mandarynką.
Smacznego:)
I jeszcze link do głosowania:)
Jak Ktoś chce, będę szczęśliwa:)
Kliknij na obrazek i głosuj na "Blog Jolanty"
Mmm, zjadłoby się takie :) Nuta imbiru to oryginalny pomysł
OdpowiedzUsuńSmaczny pomysł na naleśniki, pachnąc muszą cudnie. :)
OdpowiedzUsuńz miła chęcią bym je zjadła:) wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuń