Pierwszy kulinarny post w nowym 2013 r. nie mógł przedstawiać niczego innego jak ryż:)
Uwielbiamy ryż na słodko i na wytrawnie. ...:)
Poniżej podaje przepis na 4 duże porcje risotto z brązowego ryżu, z borowikiem ceglastoporym, mandarynkami, marchwią, kalafiorem, kukurydzą, papryką i suszonymi ziołami.
Składniki:
- 2 torebki brązowego ryżu
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 duże garści suszonego borowika ceglastoporego
- 3 mandarynki
- 1 duża marchew
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 papryki czerwonej, zielonej, żółtej (może być mrożona)
- 2 kostki bulionu grzybowego Winiary
- 1 cebula
- zioła po ok. 1/2 łyżeczki (tymianek, czosnek suszony, cząber, rozmaryn, estragon, tymianek, bazylia)
- pieprz (świeżo mielony) i sól do smaku
Sposób przygotowania podglądnęłam na kilku stronach internetowych, ale na każdej z nich był inny, więc poczytałam, i zrobiłam po swojemu:) Sposób smażenia ryżu podglądnęłam u pani Ewy Wachowicz:), uwielbiam jej program.
Grzyby wypłukać, następnie moczyć i zagotować (zaraz po zagotowaniu odlać wodę i zalać świeżą), dodać do grzybów kostki rosołowe i dolać wody ok. 2 litry. Gotować ok. 30 min.
Na dużą suchą patelnię wlać ok. 3 łyżki oleju, następnie wsypać ryż i na zmniejszonym ogniu prażyć kilka minut, uważając, aby się nie przypalił (ja mieszałam ok. 5 min.), następnie dolać dwie chochelki wywaru z grzybów. Kiedy ryż się dusi na patelni (trzeba mieszać i czuwać, by się nie przypalił) pokroić pierś z kurczaka i przesmażyć na innej patelni.
W następnej patelni (głębszej) przesmażyć na 1 łyżce oleju drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną marchew, paprykę w paseczkach, odsączoną kukurydzę, mrożonego kalafiora (ewentualnie surowego, ale lekko podgotowanego) i dusić wszystko do miękkości.
Ryż należy ciągle podlewać wywarem z grzybów, mniej więcej co 10 min. Po ok. 30 min. duszenia ryżu, dodajemy do niego przesmażoną pierś z kurczaka i nadal dusimy. Ryż brązowy jest ryżem, który gotuje się ok. 40 min, i tyle należy mu dać czasu. Kiedy cały wywar wlejemy do ryżu, wówczas należy dodać również grzyby. Dusić pod przykryciem do odparowania wody. Kiedy ryż będzie już gotowy (al dente) dodajemy warzywa i wszystkie przyprawy, oraz obrane, rozdzielone mandarynki. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania składników. Dodajemy pieprz i sól. Dusimy ok. 5 min. Podajemy gorące przybrane listkiem pietruszki.
Smacznego:)
Moje obawy co do risotto są podobne, ale muszę spróbować, bo Twoje wygląda znakomicie:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo brązowy ryż nadaje mu wyjątkowego smaku:)
UsuńRyz z warzywami po świętach to miłe urozmaicenie, pozdrawiam :)dla mnie mogłoby juz nawet nie być mięska.
OdpowiedzUsuńdla mnie też, ale mąż ...:)
Usuńrisotto z mandarynkami? to tak egzotycznie ;))
OdpowiedzUsuńWłaśnie mandarynki nadały mu ciekawego aromatu:) I to mi chodziło:)
Usuńbaaaardzo ciekawe zestawienie smakowe, oj baaardzo. Już zapisałam sobie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam również:)
UsuńPrzepysznie wygląda, dodatek mandarynek bardzo trafiony dodaje wykwintności potrawie ! :)
OdpowiedzUsuńno i o to właśnie chodziło:) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńPięknież to wygląda będę musiał jednak poszukać tych borowików ceglastoporych :D Jednorożec :D
OdpowiedzUsuńJednorożcu zapraszam w moje strony:) Wystarczy i dla Ciebie:)
Usuń