Szybkie, smaczne i niedrogie ciasteczka do pochrupania.
Składniki:
- 400g płatków owsianych
- garść daktyli bez pestek
- 100g wiórków kokosowych
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 4 jajka
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 filiżanki maki
- 4 łyżki cukru
Margarynę, cukier i jajka ubić, orzechy uprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10 min. Wystudzić i pokroić na drobno. Daktyle również pokroić.
Wymieszać wszystkie składniki sypkie i przełożyć na masę z margaryny i jajek. Dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać odrobinę mleka.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Łyżką stołową nakładać ciasto na blaszkę. Piec 15 - 20 min.
chyba moje ulubione ciacha na chandrę!
OdpowiedzUsuńMoje już też:)
Usuńmuszę sobie upiec owsiane ciacha, jadłam kiedys w gościach takie i bardzo mi smakowały ;)
OdpowiedzUsuńWarto mieć takie pod ręką w czasie pisania postu nawet:)
UsuńNie ma to jak zdrowa przekąska:)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
Usuńuwielbiam takie ciasteczka:)
OdpowiedzUsuń:) Smakują bardzo dobrze:)
Usuń