Przejdź do głównej zawartości

Roladki drobiowe z kaparami i oliwkami

Po długich poszukiwaniach, w końcu dziś rano dostałam olej jakiego szukałam Jeden jedyny rodzaj Kujawski z czosnkiem i bazylią.


 Czosnek i bazylię wprost uwielbiam, dlatego postanowiłam zrobić coś innego niż zwykle, dania mięsne nie są moja specjalnością, ale za to moi dwaj Panowie uwielbiają mięso pod wszelką postacią. Po krótkim namyśle już wiedziałam, że na pewno chcę zjeść kaszę, drób, oliwki i kapary (nota bene pierwszy raz je jadłam).


Kupiłam piersi z kurcząt, i wszystkie potrzebne składniki i wyczarowałam wspaniałe danie!
Tak, tak, jest wspaniałe. Smak i sposób podania idealny na przyjecie gości.



Składniki na 4 porcje:

  • 1 olej Kujawski  z czosnkiem i bazylią
  • 100g kaszy gryczanej w woreczku
  •  3 duże  pojedyncze piersi z kurczaka 
  • 100g. twarogu
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 8 plastrów sera żółtego
Zaczynamy do mięsa. Kroimy na cienkie plastry wzdłuż i każdy nacieramy olejem Kujawskim z czosnkiem i bazylią. Wszystkie razem przekładamy do miski solimy, i pieprzymy. Mieszamy i zostawiamy na godzinę, aby smaki się połączyły.

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną wysypać na rozgrzaną patelnię z olejem Kujawskim z czosnkiem i bazylią (2 łyżki). Dodać ser biały i zamieszać delikatnie, aby nie rozgnieść ziaren kaszy. Dodać kapary i pokrojona na plasterki oliwki. Doprawić solą i pieprzem.  Lekko przestudzić. Nakładać płaty filetu i zawijać w roladki. Spinać wykałaczkami. Smażyć  z każdej strony na patelni do ścięcia mięsa. Delikatnie wyjąć wykałaczki obsmażyć  jeszcze z każdej strony i przełożyć do płaskich kokilek po 2 szt. bądź do dużego naczynia (ułożyć wszystkie naraz, jedna koło drugiej)  i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 min. Po tym czasie wyjąc i nałożyć ser. Zapiec jeszcze do rozpłynięcia sera. 
Podawać z sałatka z kaparów, pomidorów i oliwek.

Sałatka:
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 3 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
Pomidory pokroić włożyć do miski, dodać kapary, pokrojone na plasterki oliwki i olej. Zamieszać i podawać z roladkami.

Smacznego:) 


Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 


Komentarze

  1. Pysznie wyglądają :) Dziękuje za udział w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia