Składniki:
- 50 dag mąki
- 20 dag cukru
- 5 dag drożdży
- 1/4 litra mleka
- 5 żółtek
- 1/2 kostki masła
- 1/4 szkl. oleju z orzechów włoskich
- bakalie (suszone morele, daktyle pokrojone w drobna kostkę)
Wykonanie:
Ciasto
drożdżowe robimy przez przygotowanie rozczynu z drożdży
rozpuszczonych w dwóch łyżkach cukru, 100ml mleka i 50g mąki
(ma mieć gęstość śmietany). Następnie w dużej głębokiej
misce ucieramy żółtka do białości z cukrem. Do powstałej
masy dodajemy wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki. Na końcu
wlewamy margarynę i olej, oraz dodajemy bakalie, chwilę wyrabiamy,
wyrównujemy powierzchnię
przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i grysikiem,
odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ładnie
wyrośnie wkładamy do pieca i pieczemy w temp. ok. 180
stopni C ok. 55 min. Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
ale cudna baba!
OdpowiedzUsuńja robiłam same piaskowe w tym roku, żadnej drożdżowej niestety.
W takim razie koniecznie musisz zrobić tą:) Smak zupełnie inny niż piaskowej:) Polecam:)
Usuńpiękna! aż żal rozkrawać :)
OdpowiedzUsuńEtam:) wcale nie żal:) się zje, sie upiecze kolejne:)
UsuńCudowna babka, tak puszyście wygląda :)
OdpowiedzUsuńJest puszysta, sekret tkwi we wrobieniu do ciasta tłuszczu:) Polecam Paulinka !:)))
UsuńChyba już bardziej ta baba nie mogła wyrosnąć. Mam nadzieje że i mi w te święta taka wyjdzie:) Twoją wygląda wzorcowo!
OdpowiedzUsuńDziękuję, mam nadzieję, że wyrośnie, ja dziś upieklam kolejne dwie, i są równie wysokie:) Polecam, przepis sprawdzony wielokrotnie:)
Usuńczy ta babka wyjdzie w tradycyjnej formie babkowej? ;)
OdpowiedzUsuńTak wyjdzie, zarówno w tej z kominem, jak i bez. To porcja na dużą babkę.
Usuń