Jeśli chcecie cieszyć się takim widokiem na Wielkanocnym stole zacznijcie od namoczenia 100 g rodzynek i 50 g suszonych moreli. Zalejcie ok. 5 cm nad powierzchnia owoców wrzątkiem i zostawcie pod przykryciem na całą noc (minimum 4 godziny). Następnie odcedźcie i lekko obsuszcie na wolnym powietrzu, ściereczce, albo ręczniku papierowym.
I do dzieła:)
Składniki:
- 50dag maki
- 5 dag drożdży
- 20 dag cukru
- 1/4 litra mleka
- 5 żółtek
- 1/2 kostki masła
- 1/4 szkl. oleju
- 10 dag rodzynek zalanych na noc wrzątkiem
- 5 dag suszonych moreli zalanych razem z rodzynkami wrzątkiem
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe
robimy przez przygotowanie rozczynu z drożdży rozpuszczonych w
dwóch łyżkach cukru, 100ml mleka i 50g mąki (ma mieć gęstość
śmietany). Następnie w dużej głębokiej misce ucieramy żółtka
z pozostałym cukrem do białości. Do powstałej masy dodajemy
wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki. Na końcu wlewamy
margarynę i olej, oraz dodajemy odcedzone i obsuszone bakalie,
chwilę wyrabiamy, wyrównujemy powierzchnię
przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i bułką
tartą do 3/4 wysokości, nie więcej, odstawiamy ciasto w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie wkładamy do pieca i
pieczemy w temp. ok. 180 stopni C przez 55 min. Po upieczeniu wyjąć
z pieca i jeszcze ciepłą, ale nie gorącą wyjmujemy z formy.
Studzimy.
Polewa
kajmakowa
Składniki:
- 2 szklanki mleka + 3 łyżki
- 2 szklanki cukru
- 3/4 kostki margaryny
- 2 łyżki kakao
- 1 pasek gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki ziaren sezamu
Wykonanie:
Mleko podgrzać w
garnku z margaryną, cukrem. Mieszać dokładnie na małym ogniu, aż
masa zgęstnieje. Może to potrwać ok. godziny. Dodać kakao,
czekoladę i sezam. Gotować jeszcze 15 min. Masa powinna zgęstnieć.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem (3 łyżki) i dodać do
masy. Zagotować i zdjąć z ognia. Wystudzić. Polać zimną babkę
i udekorować bakaliami.
U mnie: pestki dyni,
kandyzowany ananas i papaja, orzechy włoskie, rodzynki.
Ps. babka pieczona była zanim poznałam cudowną właściwość kaszy manny:)
Smacznego:)
Wygląda totalnie pysznie!
OdpowiedzUsuńDziekuję bardzo:) Jest pyszna, polecam:)
UsuńKocham kajmak;)
OdpowiedzUsuńJa tez mam do niego dużą słabość, a ten z sezamem wyszedł obłędnie:)
UsuńPRZEPIĘKNA!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńoch, wspaniała! zdecydowanie pyszna.
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, że pochwał zebrała sporo:)
UsuńPolewa kajmakowa to jest to, co tygryski lubią najbardziej :)
OdpowiedzUsuńi tygrysice też;) Pozdrawiam:)
UsuńNo, no ślinka cieknie od samego patrzenia, pozdrawiam świątecznie:)
OdpowiedzUsuńJa tez pozdrawiam Urszulko:)
UsuńMożna kawałek? Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńMożna:) częstuj się:)
Usuńdekoracja baby pierwsza klasa! aż mam ochotę zjeść w tym momencie :)
OdpowiedzUsuńProsze bardzo, można jeść do woli:)
Usuńwygląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńdziekuję serdecznie:)
UsuńŚliczna baba!...a o jaką właściwość kaszy manny chodzi? u mnie wyskakuje błąd....
OdpowiedzUsuń