Kotlet schabowy idealny!
Jak go zrobić, aby był miękki, chrupiący i soczysty, a przy tym pięknie pachniał?
Jest kilka sposobów, u mnie na blogu już jest jeden, który przypadł Wam do gustu. Każdego dnia przynajmniej kilka osób spogląda na ten przepis... :) zapraszam TU,
a dziś mam dla Was jeszcze inny sposób, tym razem w marynacie jogurtowej.
Składniki:
na 8 kotletów
- 8 plastrów schabu bez kości
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- przyprawy: sól ziołowa, pieprz cytrynowy,rozmaryn, bazylia, kminek wszystkie przyprawy dałam z Prymatu.
- bułka tarta do obtaczania
- olej z pestek winogron do smażenia
Kilka słów o tym dlaczego przyprawy z Prymatu właśnie. Lubię sama dodawać różne dodatki do potraw, w mojej magicznej szufladzie jest wiele paczuszek różnej maści proszków, ziół, itp.
Zwykle kupuję tańsze przyprawy, ale kuszę się na kilka z firm z tzw. wyższej półki, dlaczego?
Przede wszystkim dlatego, że kiedy otwieram torebkę po całym mieszkaniu unosi się zapach świeżych, mimo, że suszonych ziół. Po prostu nie są zwietrzałe. Tak więc dania z nich wykonane są o wiele bardziej aromatyczne. Z czystym sercem polecam:)
Mięso rozbijamy na deseczce, najlepiej pod woreczkiem foliowym (wówczas nie pryska). Jogurt mieszamy z jajkami i przyprawami (sól dwie szczypty, pieprz na czubek łyżeczki, reszta po 1/2 łyżeczki) Następnie włożyć do marynaty ubite kotlety i moczyć ok. 1 godziny najlepiej w lodówce.
po tym czasie wyjąć z lodówki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z ziemniakami, kaszą, albo ryżem i surówkami.
Smacznego:)
Fajny sposób przygotowania, muszę zrobić u siebie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo mięso nabiera innego "wymiaru":)
Usuńklasyczny schabowy? zawsze i wszędzie!:D
OdpowiedzUsuńZawsze i wszędzie:) Dokładnie, ja uwielbiam:)
Usuńfajny ten pomysł z jogurtem. Już zapisuję.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) Pozdrawiam:)
Usuń