Moja propozycja na dzisiejszy obiad, albo kolację. Sycące kotlety z żółtego grochu podane do kapusty kiszonej. Pychota!
Składniki:
- 1 opakowanie żółtego grochu
- 2 cebule
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól ziołowa i pieprz ziołowy do smaku
Do obtaczania:
- bułka tarta
Do smażenia:
olej rzepakowy
Wykonanie:
Groch wypłukać i ugotować do miękkości.
Wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Przełożyć na rozgrzaną patelnię, wycisnąć do niej czosnek, zeszklić
razem na złoty kolor. Wystudzić i wymieszać z grochem. Dodać przyprawy.
Skosztować, w razie potrzeby doprawić. Dodać jajka i wymasować.
Nabierać łyżką na rękę. Toczyć zgrabne
wałeczki i obtaczać w bułce tartej. Podgrzać patelnię i rozgrzać na niej
olej. Układać kotlety, smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Podawać z surówką z kiszonej kapusty.
Przepis otrzymałam od koleżanki z pracy.
no kotletów z grochu to ja nigdy nie jadłam...
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś!
OdpowiedzUsuńUdoskonaliłam je odrobina mąki ziemniaczanej i tylko jednym jajkiem oraz papryką chilli. podawałam z sosem grzybowym- przepyszne!!!!