Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z zielonej soczewicy





  Składniki:
  • ciasto na pierogi ( z połowy porcji)
  • 200g zielonej soczewicy
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości. Część zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Resztę zostawić ( odłożyć 2 łyżki) i połączyć ze zmieloną soczewicą, pokrojoną i usmażoną cebulką. Dodać przyprawy i wymieszać. Jeśli potrzeba można dosolić i dopieprzyć. Pierożki im pikantniejsze tym lepsze. Nakładać farsz na krążki ciasta pierogowego. Zlepiać brzegi. Zagotować wodę w garnku. Osolić i wrzucać pierogi. Gotować do 2-3 min od wypłynięcia na wierzch.Podawać gorące okraszone zielona soczewicą przesmażoną na patelni.


Smacznego:) 

Komentarze

  1. Witam , dodaję jeszcze do soczewicy pieczarki, cebulkę i wszystko przesmażam, reszta jak u Pani, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia