Lubicie robić omlety?
Ja nie szczególnie, bo zazwyczaj palę masło;) Mój mąż jest w tym lepszy:)
Ale jedna znajoma podsunęła mi myśl na taka oto roladkę, która według mnie w smaku bardzo przypomina omlet:)
Delikatna, mięciutka, wilgotna rolada omletowa.
Składniki:
- 6 jaj
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
- 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 dużych jabłek
- 6 łyżek brązowego cukru
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać na niej cukier, tak aby był na całej powierzchni. Na cukrze ułożyć surowe jabłka.
Z białek ubić pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, następnie make z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na jabłka i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec ok. 40 min.
Ścierkę wielkości blachy namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć. Rozłożyć na blacie stołu. Wyjąć upieczoną gorącą roladę z piekarnika rozłożyć na ścierce papierem do wierzchu. Zdjąć delikatnie papier uważając, aby nie uszkodzić rolady. Za pomocą ścierki zwijać roladę. Zawinąć rulon w tą samą ścierkę i odłożyć na chwilę do ostygnięcia.
Roladę można spożywać na zimno i na ciepło.
Ciepła rolada smakuje jak omlet z owocami.
Posypcie cukrem pudrem i udekorujcie listkami mięty:)
Posypcie cukrem pudrem i udekorujcie listkami mięty:)
Smacznego:)
O, pyszna. Z jabłuszkami. :) Uwielbiam omlety biszkoptowe, więc na pewno by mi smakowała. ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, ze na pewno, jest tak delikatna, ze rozpływa sie w ustach:)
Usuńmmm...uwielbiam rolady, i niebem skusze się na Twoją :)
OdpowiedzUsuńZ całego serca polecam, bo jest wysmienita:)
UsuńRewelacyjny pomysł. Proste i wykwintne. Wygląda naprawdę świetnie!
OdpowiedzUsuńWykonanie jest banalnie proste, polecam zarówno na sniadanie jak i na przyjęcie po wystudzeniu tez była pyszna:)
Usuńo matulu! toż to sama rozkosz! już zapisuję. Dzięki!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę Ago:) Miło mi, koniecznie powiedz, czy wyszła:)
Usuńwspaniała!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńAż mnie naszła ochota na taką pyszną roladę!
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na Twoje wykonanie Mariko:)
UsuńPomysł rewelacja :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, aczkolwiek nie jest mój:) Monice należą sie podziekowania. Ale ja słuchałam przepisu z otwartymi ustami, czekałam tylko na okazję do wykonania:)
UsuńŚwietne, takie puchate!
OdpowiedzUsuńOwszem, puchate, słodkie i rozpływa sie w ustach:)
UsuńWspaniała! Taka prosta w wykonaniu a wygląda naprawdę dostojnie! Pysznie!
OdpowiedzUsuńPysznie Ewuś, a nastepna będzie troszke inna:)
UsuńOsobiście nie lubię omletów, ale twój wygląda smakowicie, mama by była zachwycona takim omletem z jabłkami:)
OdpowiedzUsuńDziękuje i szczerze polecam, ja sama nie za bardzo lubie robić omlety, poza tym, aby z takiej ilości jajek wyszeł by na patelni mniejszy, i zupełnie inny:) ten jest rewelacyjny, Prawdziwa nazwa to rolada, ale mi smakiem własnie przypomina omlet stąd u mnie rolada omletowa:)
UsuńWidać, że taka pulchniutka, mięciutka, po prostu musi rozpływać się w ustach :) ależ się rozmarzyłam, został jeszcze jakiś kawałeczek?:)
OdpowiedzUsuńNiestety, nie ma ani okruszka, ale w niedzielę bedzie nowa:)
Usuńwyglada cudnie sama robię podobna ztym że na blaszke ścieram margaryne a na niej układam jabłka w krążki pokrojone i posypuję cynamonem i wylewam biszkopt. Marysia
OdpowiedzUsuńA potem ją zwijasz? Ciekawa jestem sposobu wykonania:) Podeślij przepis:)
Usuńtak reszte robie tak samo marysia
OdpowiedzUsuńzwijam a jabłka układam jak dahuwka aby ciasta nie mieszalo sie z jabłkami znam to ciast juz ok 20 lat i robie go z pamięci na mniejszą blaszke daje3/4 szkl.cukru 3/4 szkl mąki 3 jaja 1 łyzeczke proszku przepraszam za moje pismo jestem na bakier z komuterem marysia
OdpowiedzUsuń