Od pewnego czasu w mojej kuchni nie może go zabraknąć. Jemy go wszyscy, cała nasza czwórka. Szczególnie upodobaliśmy sobie go z makaronem i czosnkiem, ale teraz jest go pod dostatkiem i postanowiłam zastąpić nim sałatę:)
Mowa o szpinaku:)
Sałatka szpinakowa bardzo szybka i bardzo smaczna.
Składniki:
- 300 g świeżego szpinaku
- 2 pomidory,
- 1 ogórek zielony
- 10 szt. rzodkiewek
- sól ziołowa w młynku Prymat
- pieprz ziołowy w młynku Prymat
Szpinak wypłukać i strzepać odkładnie wodę ułożyć na półmisku lub sporym talerzu. Pomidory i ogórka pokroić w plasterki, rzodkiewkę umyć odciąć końce i również pokroić. Warzywa rozłożyć pomiędzy liście szpinaku, dość obficie posypać sola i pieprzem, podawać do obiadu lub do mięs z grilla. U mnie świetnie pasowała do karkówki i pieczonej na grillu ryby.
Pieprz i sól polecam ziołowe, bo maja zupełnie inny smak niż te zwykłe. Tu nie polecam zamian na inne składniki:)
Prawda, że prosta sałatka:)
Smacznego:)
Cudowne kolory!
OdpowiedzUsuńAle musi smakować!
Mniam!
jak tu lekko i delikatnie:)
OdpowiedzUsuńPycha,same witaminy,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńLekka wiosenna sałatka na pewno spróbuje ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa pewno smaczna, jedyny błąd
OdpowiedzUsuńto mieszanie pomidora z ogórkiem,
pomidor traci witaminę C
Nie uważam tego za błąd:) Po prostu tak nam smakowało:) A witaminy uzupełniliśmy w innych daniach:)
Usuń